Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Efter succépodcasten ”S-Town” – de fem bästa southern gothic-romanerna

Southern gothic-författaren Harper Lee.
Southern gothic-författaren Harper Lee. Foto: (c) Christy Bowe/ZUMA Press/Corbis

I veckans avsnitt av DN Kulturs podcast ”Kulturskymning” pratar Hanna Fahl, Kristofer Ahlström och Greta Thurfjell om en annan succépodd –”S-Town”. Historien utspelar sig i klassisk southern gothic-miljö. Här är fem andra skildringar av genren om den amerikanska södern.

1. ”En ros åt Emily” (William Faulkner, 1930)

Att varje avsnitt av ”S-town” avrundas med brittiska rockbandet The Zombies ”A rose for Emily” är passande av flera skäl – dels för att den lånat titeln av ett av William Faulkners mest kända verk, men även för att samma verk har tydliga kopplingar till handlingen i ”S-town”. En ensam särling har avlidit, en person som inte står ut med det samhälle hon lever i. Finns på svenska som del av novellsamlingen med samma namn, som utkom 1990.

2. ”Guds barn” (Cormac McCarthy, 1973)

Det skrämmande med southern gothic är hur det ofta skildrar ett parallellt samhälle med egna premisser och lagar, där civilisationens verkan ofta är försumbar. I berättelsen om den mordiske nekrofilen Lester Ballard i Sevier County, Tennessee kryper huvudpersonen allt djupare in i ett omänskligt urtillstånd som slutar med att han bokstavligt talat bosätter sig i en grotta. Kom i svensk översättning härom året.

3. ”Southern bastards” (Jason Aaron, 2015)

Det fiktiva Craw County i Alabama är skådeplatsen för en historia om socialdarwinism draperad i sydstatsflaggor och tecknad i organiskt spretiga, vassa konturer. Det är historien om hur allt i samhället är byggt kring det lokala fotbollslaget Runnin’ Rebs och hur deras ledare, Coach Boss, står ovanför lagen.

4. ”Dödssynden” (Harper Lee, 1960)

Strax före hennes död förra året bestod de mesta av diskussionerna kring Lees författarskap om huruvida romanen ”Ställ ut en väktare” (2015) skulle räknas in officiellt i hennes bibliografi, och om hon ens var vid sina sinnens fulla bruk då hon skrev på att den skulle utges. Men i längden kommer kontroversen inte att överskugga hennes enda andra verk, om den rättrådige advokaten Atticus Finch och hans brådmogna dotter Scout.

5. ”Den lille vännen” (Donna Tartt, 2002)

Det var ett bryskt skifte från Tartts omhuldade debutroman ”Den hemliga historien” (1992) när miljön byttes från intellektuell ivy league-skola i nordöstra USA till laglöst land i Mississippi. Här finns en djupt kriminell släkt, amfetamindealande och gudsfruktande pingströrelser.

Podcasten ”Kulturskymning” finns att höra i din podcast-app, på iTunes och på Soundcloud. Veckans avsnitt tar också upp avslutningen av ”Girls” – här är fem exempel på hur serien bröt ny mark.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.