Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 04:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/egypten-vill-att-interpol-sparar-tutankhamun-huvud/

Kultur

Egypten vill att Interpol spårar Tutankhamun-huvud

Foto: AP

I förra veckan sålde det brittiska auktionshuset Christie's ett 3.000 år gammalt bronshuvud som föreställer den egyptiska pojkkungen Tutankhamun för över 55 miljoner kronor, trots högljudda protester från egyptiskt håll.

TT Text

Nu vill egyptiska myndigheter att polisorganisationen Interpol tar upp jakten på artefakten, eftersom de menar att bronsstatyn med stor sannolikhet på olaglig väg fördes ut ur landet på 1970-talet.

"Kommittén uttrycker sitt djupaste missnöje över det oprofessionella i att sälja egyptiska antikviteter utan att bistå med ägarbevis eller dokument som styrker en laglig export från Egypten", säger myndighetsföreträdare i ett uttalande.

Auktionshuset Christie's har inte lämnat ut någon information om köparen av Tutankhamun-huvudet, men har tidigare hävdat att de aldrig skulle sälja ett verk där det finns frågetecken kring föremålets härkomst.

Egypten har länge krävt att historiska föremål som tidigare förts ut ur landet av brittiska arkeologer och äventyrare – däribland Rosettastenen som finns på British Museum – ska återbördas.