Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 18:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/einar-arets-mest-spelade-artist-i-sverige/

Kultur

Einár årets mest spelade artist i Sverige

Einár är årets mest spelade artist på Spotify i Sverige i år. Foto: Anette Nantell

Einár är den populäraste artisten på Spotify i Sverige i år. Efter honom följer Avicii – som samtidigt toppar listan för årets mest spelade låtar. Decenniets mest spelade är Drake.

TT Text

Spotify har presenterat årets mest spelade artister och låtar, och hos de svenska lyssnarna är hiphopens stjärnskott Einár artisten i topp. 17-åringens genombrottslåt ”Katten i trakten” är samtidigt den åttonde mest spelade låten.

Den låt som svenskar har lyssnat allra mest på under året är Aviciis och Aloe Blaccs ”SOS”. Avicii är samtidigt nummer två på artistlistan.

En annan låt som har spelats flitigt bland Spotifyanvändarna i Sverige är ”Shallow” med Bradley Cooper och Lady Gaga. Låten från filmen ”A star is born” är den näst mest spelade i år.

De svenska lyssnarna är trogna svenska artister – bland topp tio återfinns endast tre internationella: brittiske Ed Sheeran och amerikanerna Post Malone och Billie Eilish.

När den svenska musikströmningstjänsten listar världens mest spelade under året är topp tre artister i tur och ordning: Post Malone, Billie Eilish och Ariana Grande.

De populäraste låtarna är ”Señorita” av Camila Cabello och Shawn Mendes, ”Bad guy” av Billie Eilish och ”Sunflower” med Post Malone och Swae Lee.

 

Drake är decenniets mest spelade artist på Spotify. Foto: Charles Sykes

När det är mindre än en månad kvar av decenniet har Spotify också redovisat vilka artister som har varit mest populära på deras strömningssajt de senaste tio åren.

Med 28 miljarder strömningar sedan 2010 kniper hiphopartisten Drake förstaplatsen, skriver Billboard. Den nu 33-åriga artisten släppte sitt debutalbum ”Thank me later” i juni 2010, och har varit aktiv under hela decenniet.

På andraplatsen hamnar Ed Sheeran. Den 28-åriga britten toppar även listan över decenniets mest spelade låtar med ”Shape of you” från skivan ”Divide” (2017). 

Den tredje mest spelade artisten under 2010-talet är även den artist som har strömmats mest under 2019 – hiphopartisten Post Malone. Den 24-åriga amerikanen släppte sin första fullängdare 2016, och har sedan dess släppt ytterligare två album, ”Beerpong & bentleys” och ”Hollywood's bleeding”.

Ariana Grande placerar sig på fjärdeplatsen. Hon debuterade 2013 med albumet ”Yours truly”, tidigare i år släppte hon sin femte fullängdare ”Thank u, next”. Grande är även 2019 års tredje mest spelade artist på Spotify.