Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-18 19:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/ekg-det-ar-bara-att-tacka-och-bocka/

Kultur

EKG: Det är bara att tacka och bocka

Då och då må det rensas bland strumporna. Foto: Marko Säävälä / TT

Kåseri. Livet har med åren blivit allt mindre listbundet. Uppgifter som skulle utföras under en helg är nu nere på tre, mot tidigare fem – varav åtminstone fyra blev slutförda. Strunt i allt det, nu är det semester.

Hoppa bock var aldrig min grej. Möjligen i mycket tidiga år. Blindbock var desto roligare.

Däremot är jag – om jag får säga det själv – en fena på att bocka av saker. Förutsatt att jag har skrivit upp sakerna på en lista först.

Det gäller ju att ta saker i rätt ordning. Annars kan man ju åka på en bock i kanten och hur kul är det?

När vi är ute och reser, husbonden, gudsonen och jag gör vi (gudsonen och jag) alltid listor när dagen är slut. Inte så att vi skriver ner listorna för framtiden, mer muntligt och vi går då igenom dagens händelser. Rätt ofta ser våra topplistor likartade ut. Det kan ju i och för sig bero på att vi har rätt lika smak.

I dag skulle jag inte komma på tanken att skriva upp låtarna.

Slaviskt följde jag ”Kvällstoppen” i radio på tisdagskvällarna, både i tidiga och sena tonår. Till en början med papper och penna till hands och jag skrev upp hur listan såg ut vecka efter vecka.

Så småningom kastade jag listorna. Vad skulle jag med dem till? I dag skulle jag inte komma på tanken att skriva upp låtarna även om jag slölyssnar på ”Svensktoppen” på söndagmorgnarna emellanåt. Annat var det förr som sagt.

För tillfället har jag semester. Välbehövlig om jag får säga det själv. Det säger väl alla? Den här semestern har jag hursomhelst – med ålderns rätt – bestämt mig för att inte göra en enda lista över vad som ska/bör klaras av på semestern.

Anledningen till det är att det kan vara rätt stressande att se de många rader med saker jag föresatt mig att göra stå där utan att vara avbockade.

Förr, på den tiden då jag kunde ta två trappsteg i taget, som husbonden brukar säga, var jag överambitiös. Hade jag en ledig helg föresatte jag mig att hinna göra minst fem något så när nyttiga saker. Typ, stryka, rensa upp i strumplådan, putsa fönster, göra rent ugnsgallret. Det var inte alltid jag hann med alla fem, men jag brukade åtminstone klara av fyra.

Numera har jag krympt listan från fem till tre och då känns det mycket lättare. Underförstått: strumporna ligger där de ligger i lådan. Och vem behöver strumpor så här års?