Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 14:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/ekg-det-kan-man-kalla-hyllrensning/

Kultur

EKG: Det kan man kalla hyllrensning

Kåseri. Nu åkte bowlingklotet ut, efter 50 års rullande.

Eva-Karin Gyllenberg
Rätta artikel

Hur många gånger har jag inte skrivit att någon har lagt något på hyllan? Två gånger bara den senaste månaden.

Det är ett bra uttryck. Alla vet vad det betyder - att någon har avslutat karriären och satt punkt en gång för alla. Fast ibland kan det bli lite lustigt om man skriver att någon har lagt skidorna på hyllan. Då gäller det att ha stora (eller åtminstone långa) hyllor.

För ett par år sedan la jag bowlingklotet på hyllan. Jag hade lämnat bowlingklubben jag hade tillhört i nästan 40 år, men behöll klotväskan. För säkerhets skull.

Väskan hamnade längst in i garderoben "så länge". Detta "så länge" blev två år. Då drog jag fram väskan, men inte för att börja spela utan för att ge den en annan plats. Jag hade rensat översta hyllan i källarförrådet och där fanns ett precis lagom stort hål. Jag skulle kunna lägga klotet på hyllan både bildlikt och bokstavligt.

Problemet var bara att en klotväska väger sina modiga 10 kilo, men jag fick upp den och där fick den ligga "så länge". Hur jag skulle få ner den från hyllan (på en höjd som motsvarar världsrekordet i höjdhopp för herrar) fick bli en senare fråga.

Så gott som varje gång jag har varit i förrådet har jag kollat att väskan legat kvar och det har den, men på sistone har jag funderat på om det inte vore dags att säga hej då till trunken. 

Jag började spela bowling på allvar 1969 och fascinerades av att jag hade hittat en sport som jag kunde hålla på med livet ut. När jag blir pensionär inom en inte alltför avlägsen framtid kommer jag ju ha all tid i världen. Eller?

Så tänkte jag på 1900-talet, men sedan jag slet av min långa tumsena i vintras har jag tänkt om. Det går inte att spela bowling med avsliten tumsena och även om jag nu har en inbokad operationstid för att få senan fixad bestämde jag mig i söndags för att ta ner klotet från hyllan en sista gång.

I måndags 06.47 åkte väskan ut i samband med grovsophämtningen, men innan jag slängde väskan drog jag upp blixtlåset för att se om det fanns något där som jag skulle sakna. Det var det; den hopfällbara kjolen. Den vill jag inte vara utan och kjolen ska få en hedersplats i byrån. Man vet aldrig...