Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 11:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/ekg-det-var-en-torsk-som-smakade-fagel/

Kultur

EKG: Det var en torsk som smakade fågel

Kåseri. Eva-Karin Gyllenberg har fastnat i en ny hobby och lärt sig en massa oväntade ord på köpet.

Häcksax klippte jag till med och det gav resultat.

Det var betydligt svårare när jag såg ZITJÅCA och det var min tur.

Vad i hela fridens namn gör man? Ovanstående är ju en helt omöjlig bokstavskombination.

Och inte blev det så mycket bättre när jag tittade på rutorna någon timme senare: LTLITPD, men jag fixade det. Fråga mig inte hur för det har jag glömt. Tilläggas bör kanske att alla bokstäverna inte gick åt.

Vad ovanstående handlar om? Min nya hobby: wordfeud och det är vansinnigt spännande med alla konstiga ord som man inte hade en aning om att de finns. För att inte tala om alla ord som man vet att de finns och ändå underkänns de i min smarta telefon. Hur smart är det?

Länge svarade jag sanningsenligt nej när personer i min omgivning frågade om jag spelar wordfeud och jag replikerade – lika sanningsenligt – att sådant har inte jag tid med.

Min kompis, som heter Agneta (men jag kallar henne Agnes) och jag firade midsommar med sill, färskpotatis, nubbe, jordgubbar med mera på balkongen. Efter maten introducerade Agnes mig i detta bokstavsspel. Sedan dess är jag fast.

Med tiden har jag också blivit lite modigare. Det har jag lärt mig av Agnes.

Det gick inte särskilt bra till en början, men om får jag säga det själv har det gått riktigt bra den senaste veckan. Härom kvällen kom jag in i ett verkligt stim av fina resultat, både bokstavs- och siffermässigt. Jag fick till en TORSK som gav hela 117 poäng. Det smakade fågel.

Med tiden har jag också blivit lite modigare. Det har jag lärt mig av Agnes. Hon säger att man ska prova sig fram.

Som i helgen när jag satt med ÖJMA och det enda jag kunde komma på var ön i Stockholms ytterskärgård. Väl medveten om att Möja är ett namn på denna ö placerade jag ut bokstäverna på spelbordet i telefonen. Går det så går det, tänkte jag.

Döm om min förvåning när jag fick godkänt och därtill många poäng tack vare att Ö, som ger fyra poäng hamnade på en ”tre gånger bokstavens värde”-ruta.

Jag var tvungen att googla möja och fick veta att det är en ranunkelväxt.

Så kom inte och säg att man inte kan ha glädje av bokstavskombinationer.

Ämnen i artikeln

Kåserier

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt