Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

EKG: Glöm inte grädden!

Kåseri. "Grädden" är det där som lockar nyfikna till bordet. Ju mer det glittrar desto mer intressant verkar det vara.

Sommar betyder lata dagar i hängmattan eller på stranden, men det kan vara rätt slitsamt också. I alla fall om man som jag gillar att stå på loppis, även om jag bara lyckas sälja en bråkdel av allt jag kånkat med mig. Den här sommaren har det gått ganska bra för min svägerska och mig.

Inte för att vi blir miljonärer eller ens förmögna på det. Inte med de prylar vi har att erbjuda, men vi blir rika på erfarenhet och det är mycket värt.

I sommar har vi packat bilen full - till sista kubikdecimetern - vid ett antal tillfällen och det är alltid lika spännande att se dels vad vi kan bli av med, dels vilka typer vi stöter på. För att inte tala om säsongens loppismode. I år har foppatofflorna snudd på lyst med sin frånvaro. Däremot har vi konstaterat att de tatuerade bringorna och överarmarna verkar ha blivit fler sen sist. Inte för att vi har örnkoll, men ändå.

Apropå koll skulle det vara kul om man någon gång hade fri sikt i den inre backspegeln när vi åker hem, men av någon anledning känns det alltid som om vi har lika mycket prylar med oss hem som vi hade med oss ut. Fast det är kanske för att vi är trötta när det är dags att åka hem och inte lika noga med att packa effektivt.

I sommar har vi haft med oss grädde vid ett antal tillfällen. Hon kallar det så, svägerskan. "Grädden" är det där som lockar nyfikna till bordet. Ju mer det glittrar desto mer intressant verkar det vara. Senast var grädden en bordsdekoration i form av en förgylld påfågel.

Den fick en flygande start där den stod längst ut på bridgebordet. Snacka om dragningskraft. Om svägerskan hade fått en tia för varje spekulant som kom fram till bordet för att pruta hade hon fått det hon begärde flera gånger om.

För att inte tala om halsbandet som såg ut som om det var gjort av bärnsten. Vi förklarade fler gånger än jag kan minnas att man inte får ett bärnstenshalsband för 30 spänn. Vad tror folk?

Påfågeln fick ett nytt hem. Halsbandet ligger kvar i någon av alla våra lådor. Det får en ny chans nästa gång.

Jag är övertygad om att någon tycker att 30 kronor är ett fynd - förr eller senare.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.