Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

EKG: God fortsättning

Kåseri. Vad skulle Magdalena Ribbing ha sagt om de frågor som uppstår när julen tar slut?

Det har gått en vecka sedan jag städade undan julpyntet. Det kändes lika skönt som det brukar.

För lika kul och stämningsfullt som det brukar vara när jag hänger upp änglar i fönstret och placerar ut småtomtarna lite varstans i lägenheten - lika befriande känns det när rubbet plockas bort ett par veckor senare.

Granen brukar kastas ut i samma veva, men inte i år. Den står fortfarande så grön och grann i stu.., nej förlåt biblioteket.

Nu är frågan: Hur länge ska man egentligen behålla granen? Eller rättare sagt: hur länge kan man behålla granen? Måste man slänga ut den bara för att den där Knut har namnsdag? 

Varför ska Knut bestämma? Det får han inte. I alla fall inte över husbonden och mig. Vi har nämligen konstaterat att årets gran (som i sanningens namn inhandlades i fjol) är ovanligt fin och ovanligt barrig - barren sitter kvar på grenarna trots att vi har haft den i flera veckor. Den kommer garanterat att överleva Knut. Rätt åt honom.

Då är det lättare att göra sig av med julmaten. Ja, jag vet att man inte ska slänga mat, men till slut blir man bara så himla less på köttbullar och prinskorvar att man inte vill ta i dem med tång. 

Julmaten kom upp på bordet vid fredagsfikat i torsdags. Dessbättre inte bokstavligt, men vi pratade om hur mycket som låg kvar i våra kylskåp drygt två veckor efter jul. Det visade sig vara en hel del. Ett renhjärta hos någon, några flaskor julmust hos några plus en och annan sillburk.

Sill kan man ju äta året runt, men julskinka...

Lika god som den första, lite varma skinkskivan med tysk senap är på knäckebröd dan före dan, lika torr och trist är den någon vecka senare. Man skulle kunna säga att den känns lite "dagen efter".

En annan fråga som kom upp på fikabordet var: Hur länge ska och kan man säga God fortsättning?

Visst kan fortsättningen bli god - bara man slipper äta resterna från i julas.

Fast det är klart- den sista julskinkan, som jag tärnade och la i frysen för en vecka sedan, kommer att sitta fint längre fram i pytten. Det kan bli en riktigt god fortsättning.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.