Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-04 06:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/ekg-tank-pa-ett-tal-men-hall-det-inte/

Kultur

EKG: Tänk på ett tal – men håll det inte

Nyrenoverade Östermalmshallen.
Nyrenoverade Östermalmshallen. Foto: Daniel Costantini, Daniel Costantini, Daniel Costantini

Kåseri. Anrika Östermalmshallen återinvigdes i torsdags efter att ha varit stängd i nästan fyra å. Många var otåliga när grindarna äntligen skulle öppnas.

Det är något visst med saluhallar. Det har jag alltid tyckt, ända sedan jag som barn fick gå med min farfar till Hötorgshallen. Jag tyckte att det var en riktig höjdare trots att jag inte på långa vägar nådde upp till disken.

När husbonden och jag är ute och reser till storstäder brukar jag studera kartan noga. Var ligger saluhallen? Den är ett måste för mig att besöka och husbonden protesterar inte därtill.

I saluhallen kan man få alla sinnen tillfredställda. I första hand kanske lukten – för visst är det något speciellt med alla doftintryck i en saluhall?

Synintrycken brukar inte heller gå av för hackor. Särskilt i södra Europa där utbudet skiljer sig väsentligt från det här hemma, inte minst i fisk- och grönsaksdiskarna.

Under mina 30 år som Stockholmsreporter har jag varit med om flera saluhallsinvigningar. Söderhallarna vid Medborgarplatsen invigdes 1992.

Då var jag där både före och efter det högtidliga öppnandet och jag var inte ensam. Det var så mycket folk att det blev snudd på panik. Inte minst för att många föräldrar med barnvagn ville slå en flukt på allt det nya.

När Hötorgshallen återinvigdes efter en omfattande renovering 2013 var intresset från allmänheten också stort om än inte lika stort som på Södermalm 1992. För det är inte samma sak med återinvigning som premiär.

Fast det är klart; när anrika Östermalmshallen återinvigdes i torsdags efter att ha varit stängd i nästan fyra år var det många som var otåliga och ville in när grindarna äntligen skulle öppnas.

Stockholms stad hade satsat på blå och gyllene ballonger. Premiärgästerna bjöds på porlande dryck i plastglas och bandklippning. Men innan man kom så långt skulle det dock hållas tal. Och inte bara ett.

Kanske hade östermalmsborna hoppas att någon lokal profil skulle invigningstala utanför den antika hallen, men icke. I stället fick de höra antikexperten Karin Laserow citera skånska krögares recept ”goer mad, möed mad och mad i rättan tid” med tillägget ”Eller som det heter på stockholmska Braaa maaat”.

Nej du Karin; på stockholmska heter det ”schyst käk” och inget annat.