Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 17:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/ekobrottsutredningen-mot-kulturprofilen-laggs-ned/

Kultur

Ekobrottsutredningen mot Kulturprofilen läggs ned

Foto: Janerik Henriksson/TT

Efter en nio månader lång utredning meddelar Ekobrottsmyndigheten sitt beslut. 

Utredningen kring kulturprofilen Jean-Claude Arnaults kulturscen Forum läggs ned.

Men åklagaren utesluter inte att förundersökningen kan återupptas om mannen frias i våldtäktsmålet.

Rätta artikel

Ekobrottsmyndighetens beslut att lägga ned förundersökningen motiveras i första hand med att ”en eventuell fällande dom sannolikt inte hade inneburit någon ytterligare straffpåföljd på det straff som han redan dömts för”. Åklagaren betonar att man därmed inte tagit ställning till huruvida Arnault gjorts sig skyldig till de ekobrott som han varit misstänkt för.

”Jag har ingen annan kommentar än att beslutet är korrekt och väntat”, skriver mannens advokat Björn Hurtig i ett sms till DN.

Kulturprofilen Jean-Claude Arnault dömdes i slutet av förra året till 2,5 års fängelse för två våldtäkter. Domen har överklagats till Högsta domstolen och försvaret har fram till slutet av denna vecka på sig att komplettera överklagan. Därefter ska HD ta ställning till om prövningstillstånd beviljas.

– Vi har bedrivit en utredning avseende ekobrott. Vi har vänt på alla stenar och det vi eventuellt skulle kunna fortsätta utreda är inte av den digniteten att det skulle ge något ytterligare straffpåslag för det fall vederbörande skulle fällas för ansvar. Detta eftersom han dömts till två och halvt års fängelse för annan brottslighet, säger chefsåklagare Jan Tibbling till DN.

Han berättar att det bland annat är skattebrott och bokföringsbrott som utretts. Under våren 2018 genomfördes en husrannsakan på Forum och Skatteverket har biträtt i förundersökningen eftersom man misstänkt skattebrott. Men Jean-Claude Arnault har inte kallats till förhör.

– Nej, vi har genomfört andra åtgärder. Vi har inte delgett personen misstanke. Personen har haft en försvarare för att vi har genomfört husrannsakan. Sedan har vi granskat materialet och kommit fram till att oavsett vad personen säger om det här skulle det inte ändra utfallet.

Han har överklagat våldtäktsdomen till HD. Utifall att prövningstillstånd beviljas och han frias där – hur skulle det påverka ert beslut?

– Regelverket säger inte att det måste vara en dom som vunnit laga kraft. Vi har möjlighet att göra så här ändå. Det kan komma en anmälan om något annat och det här skulle kunna vara en ny omständighet. Jag har inte tagit ställning till det nu, vi får väl fundera på det i så fall om så skulle ske. 

Om han skulle frias, skulle det kunna vara en ”ny omständighet”?

– Vi får titta på det om det skulle aktualiseras. Vi får bevaka det helt enkelt.

Jean-Claude Arnaults hustru Katarina Frostenson är delägare i handelsbolaget som drivit Forum. Men advokat Per Samuelsson, som företrätt Frostenson i den utredning kring sekretessbrott som Svenska Akademien initierade, säger att hans klient inte varit under utredning rörande Forums ekonomi.

– Det här berör inte min klient Katarina Frostenson, vi har inte hört det ena eller det andra från åklagaren i den här frågan, säger advokat Samuelson till DN, och tillägger att han ”inte är förvånad” över att utredningen läggs ned.

Ekobrottsmyndighetens förundersökning startades i april förra året. Den intensifierades efter att Svenska Akademien överlämnat den advokatutredning man gjort för att kartlägga kopplingarna till kulturprofilen Jean-Claude Arnault och kulturscenen Forum. 

Akademiens advokatbyrå hade tidigare under våren – som en direkt följd av vad som framkommit – rekommenderat Akademien att överlämna rapporten till rättsvårdande myndigheter. Men Svenska Akademien hade i ett första läge röstat emot förslaget att utredningen skulle överlämnas, något som bidrog till att flera ledamöter kort därpå lämnade arbetet. 

Sara Danius, som då var ständig sekreterare sade senare till SvD att ”vem som helst – en ledamot eller en privatperson – har rätt att polisanmäla och i viss mån också skyldighet att göra det om man misstänker att brott har begåtts”. Kulturprofilen har vid flera tillfällen genom sin advokat nekat till samtliga anklagelser som har riktats mot honom. 

Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson uttalar sig på tisdagen för SVT Kulturnyheterna och välkomnar Ekobrottsmyndighetens beslut.

– Vi har ju klippt banden med Forum för länge sedan så jag har inte så mycket mer att säga än att det är bra att den här rättsprocessen är avslutad, och av rätt instans. Det är alldeles rätt, säger Anders Olsson till Kulturnyheterna.

Kulturscenen Forum startades i slutet av 1980-talet. Under flera år drevs scenen av ett kommanditbolag som sedan ombildades till ett handelsbolag. Den tidigare akademiledamoten Katarina Frostenson blev en av bolagets delägare i början av 1990-talet. Forum har under många år varit en central plats i Stockholms kulturliv men efter DN:s granskning av Jean-Claude Arnault i november 2017 stängdes både lokalerna och scenens hemsida. Hyreskontraktet med fastighetsägaren sades upp.

Efter att DN granskat Forums ekonomi i början av 2018 startade även Kulturrådet en granskning rörande de offentliga bidrag man betalat till klubben. Under en nioårsperiod betalade man ut 1,3 miljoner kronor till ett föreningskonto som klubben uppgett att de stod bakom. Men föreningen och det organisationsnummer som uppgetts har inte varit registrerat hos Skatteverket eller Bolagsverket. Det senaste beskedet från Kulturrådet är att granskningens resultat dröjer ytterligare ett par veckor.

Läs mer: Sju frågor som kvarstår i krisen kring Akademien och Kulturprofilen 

Läs mer: Kulturrådet granskar sina utbetalningar till Klubben