Intervju med Elena Wolay som arrangerar ”Jazz är farligt” - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Elena Wolay: ”Konsertkvällen är en present till de som inte tittar på ’Lotta på Liseberg’”

Elena Wolay.
Elena Wolay. Foto: Foto: Fredrik Skogkvist

På onsdag arrangerar Elena Wolay för femte året i rad sin egen helkväll ”Jazz är farligt” på Liseberg i Göteborg. En högst blandad artistmix väntar.

Njurmännen, poeten UKON, amerikanska F U PAY US, Träden, dj:s medverkar bland annat. Vad tror du kommer att prägla kvällen?

– Förutom motstånd mot det bruna klimatet som råder i Sverige, Europa och resten av världen så kommer vi också att få höra nya musikaliska uttryck som Trädens kommande skiva och en ny genre, afropunk, säger Wolay. 

Hur hamnade slagverkaren Sven-Åke Johansson – som samarbetat med Sonic Youth och Peter Brötzmann – i artistlistan? 

– Han är en oerhört självklar musiker och en av frijazzens grundare. Jag har försökt boka honom flera gånger så det var verkligen dags. Hans värld är så bred, han spelar ju på bland annat telefonkataloger och hittar nya uttryck i så mycket mer. Från bildkonst, musik och performance vilket gör honom alltid relevant och aldrig tråkig. 

Träden – tidigare Träd, gräs och stenar – spelar improvisationsrock med sextiotalsrötter. Varför fortsätter den genren att locka också unga?    

– Det finns en urkraft i deras musik som för mig låter som överlevnad till naturen och framtidsvisioner och ibland både punk och en gnutta urfolks musik. Jag är 32, men Trädens musik förenar alla generationer för det är väl allas angelägenhet att ta hand om naturen. 

Du har slagit publikrekord fyra år i rad på Taubescenen. Vad är hemligheten?

– Många av de som följt mina arrangemang genom åren tar sig till Liseberg varje år och dessutom är det ju gratis entré. Hela kvällen är som en present till de som inte tittar på allsången i ”Lotta på Liseberg” och lever dagligen för det experimentella. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.