Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-26 14:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/elin-berge-far-lars-tunbjork-priset/

Kultur

Elin Berge får Lars Tunbjörk-priset

Umeåfotografen Elin Berge tilldelas Lars Tunbjörk-priset.
Umeåfotografen Elin Berge tilldelas Lars Tunbjörk-priset. Foto: Elin Berge

Umeåfotografen Elin Berge tilldelas Lars Tunbjörk-priset. Ära, 25.000 riksdaler och en utställning på Abecita konstmuseum i Borås ingår.

Kommentar?

– Det är fantastiskt, förstås. Att få det här priset är en sådan otrolig ära, för Tunbjörk har varit så enormt betydelsefull för fotografin både i Sverige och i andra länder. 

Vad har han betytt för dig?

– Han har varit en förebild. Det känns som att alla förhåller sig till honom på något sätt. Det är någonting med hur han fångar svenskheten och hans väldigt speciella estetik med det hårda blixtljuset. Tunbjörk var väldigt tidig med att ge sig ut och hitta bilder där man absolut inte förväntar sig att hitta några. Det tror jag har fått många fotografer att inse att man inte behöver vända blicken så långt bort. Man kan vara både dokumentär och intressera sig för andra människor men samtidigt säga någonting om sig själv. 

Du applåderas för din nya fotobok ”Awakening, har utöver det här priset fått ett tvåårigt arbetsstipendium, finansiering för en film om Stina Stoor och är dessutom Västerbottens bildkonststipendiat. Hur känns det?

– Helt ... sjukt. Men varje projekt tar många år att göra och man kan känna sig som en galning när man fotograferar gudinnekvinnor på landsbygden medan ens ekonomi blir sämre och sämre. Dokumentärfoto är jättesvårt att hålla på med. Jag har i perioder funderat på om jag kan fortsätta med det och då plötsligt händer allt detta. Det här ger mig arbetsro i tre år framåt.