Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 10:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/elin-rombo-ar-forst-ut-med-att-fira-jenny-lind/

Skivrecensioner

Elin Rombo är först ut med att fira Jenny Lind

Elin Rombo firar Jenny Lind, som fyller tvåhundra.
Elin Rombo firar Jenny Lind, som fyller tvåhundra. Foto: Peter Knutson

Många har skrivit hyllningar till Jenny Lind, ”Den svenska näktergalen”, och när tvåhundraårsminnet av hennes födelse nu firas sjunger Elin Rombo en rad av dem på skiva.

HC Andersen var så förälskad i Jenny Lind att han skrev sagan ”Näktergalen” till henne. När hon inte besvarade honom skrev han ”Snödrottningen”. Felix Mendelssohn var lika kär och planerade operan ”Lorelei” för henne innan han dog. Fast galnast var de i USA där gator, torn och hela städer döptes efter henne, ”Den svenska näktergalen”.

I år firas Jenny Linds tvåhundraåriga födelsedag och först ut är Västerås Sinfonietta med Elin Rombo under ledning av Simon Crawford-Phillips. Mendelssohn är med, liksom hennes samtida Clara Schumann och Alban Berg med sin senromantiska ”Die Nachtigall”.

Men framför allt Andrea Tarrodi med sin tonsättning av Andersens saga där näktergalens mystik framkallas av oboe och harpa som i sin suggestionskraft kan mäta sig med Jean Sibelius ”Tuonelas svan”.

Bästa spår: ”The nightingale”

 

Läs fler musikrecensioner av Martin Nyström, till exempel om den djärva violinisten Patricia Kopatchinskaja