Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Emma Knyckare satsar på mansfri festival

Emma Knyckare.
Emma Knyckare. Foto: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå

Komikern och programledaren Emma Knyckare har planer på att starta en ny musikfestival. Det speciella med festivalen, som förväntas äga rum nästa sommar, är att personer som definierar sig som män inte är välkomna.

Initiativet började på Twitter, där Knyckare under söndagskvällen ställde frågan: ”Vad tror ni om att vi styr upp en asfet festival dit bara icke män är välkomna som vi kör tills ALLA män har lärt sig hur en beter sig.”

– På några timmar blev det värsta grejen. Uppemot tusen personer har hört av sig och vill bidra, med alltifrån pr till städhjälp, säger Emma Knyckare på telefon.


Artister som Linnea Henriksson, Julia Frej och Cleo Missaoui har alla tackat ja till att uppträda.

– De allra flesta reaktionerna har varit positiva. Sen finns det alltid några dårar, men de är få och inte värda att lägga tid på.

Bakgrunden till Knyckares initiativ är de många anmälningar av sexuella ofredanden på årets Bråvalla, som lett till att arrangörerna valt att ställa in nästa års festival.

– Vilka är det som våldtar? Jo, män. Om man gör en festival där de inte får komma då? Det var så jag tänkte. Jag tycker att det är sjukt att halva befolkningen ska gå runt och känna sig otrygga. Så redan nästa år kommer det att finnas ett alternativ: En rockfestival där brudar kan känna sig helt trygga.

Kan du berätta något mer?

– Inget är bestämt ännu, mer än att det blir av. I veckan kommer jag att sätta ihop en arrangörsgrupp som får hjälpa mig att ta detta vidare.

Är det inte diskriminering att stänga ute halva befolkningen?

– Det har jag inte tänkt på. Men eftersom det verkar vara helt okej att diskriminera kvinnor för jämnan så kanske det är okej att männen stängs ute i tre dagar? Jag skulle inte direkt kalla det ett övergrepp att inte få komma på festival. Dessutom har Magnus Betnér anmält sitt intresse att städa efteråt. Så helt mansfritt blir det inte.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.