Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

En blogg för yttrandefriheten

Elnaz Baghlanian är redaktör för Svenska Pens Dissidentbloggen.
Elnaz Baghlanian är redaktör för Svenska Pens Dissidentbloggen. Foto: Magnus Hallgren
Efter ett halvår har Svenska Pens Dissidentbloggen besökare i 59 länder. I dag släpps det tredje numret texter om och för yttrandefrihet.

I en artikel skriver journalisten Oksana Chelysheva om hur barn till oppositionella i Ryssland trakasseras och utnyttjas för att pressa sina föräldrar. I Dissidentbloggens tredje digitala nummer beskriver hon bland annat hur en sexårig pojke grips och förhörs bryskt och ensam.

I en annan text skriver den ungerskfödde historikern och författaren Éva Balogh om hur det ungerska regeringspartiet Fidesz sakta men säkert monterar ned demokratin i landet genom centralisering av makten, en allt sämre rättssäkerhet och en ”ny nationalistisk och på många sätt auktoritär konstitution”.

Medieforskaren och skribenten Eszter Babarczy skriver om Ungerns kontroversiella medielag, som bland annat ger en ny myndighet rätt att syna journalisters källor och att landet har centraliserat public service och all mediegranskning. Tillsättningar och avskedanden av nyckelposter inom mediebranschen görs på ett sätt som svårligen kan betraktas som annat än politiserat.

– Medielagen infördes för ett år sedan och det fanns en anledning att uppmärksamma det. Texterna på bloggen ska ha aktualitet, säger Dissidentbloggens redaktör Elnaz Baghlanian.

Hemsidan lanserades för ett halvår sedan, och tanken är att släppa sex nummer om ett tiotal artiklar per år.

Texterna är huvudsakligen av två slag: signerade artiklar om läget för yttrandefriheten i länder där denna är kraftigt beskuren; och oftast anonyma texter av skribenter som inte kan eller får publicera dem på hemmaplan. De sistnämnda artiklarna kan handla om vad som helst, men berör ofta diktaturens sinnrika anatomi. Elnaz Baghlanian tänker tyst en stund när hon ska beskriva det gemensamma för dessa texter och säger sedan: Frustration. Många skriver om frustrationen att inte kunna verka som de skulle vilja.

Tidigare har en iransk kvinnlig författare skrivit om slöjan. Nu har vi ett par texter om medborgarskap och identitet: en saudisk författare skriver om de medborgarskapslösa på gränsen mellan Saudiarabien och Jemen, och som lever i ett slags limboläge utan identitetshandlingar. En annan text handlar om den arabiska minoriteten i Kuwait som lever under liknande förhållanden.

Skribenterna har varit författare, journalister, bloggare, politiker och människorättsaktivister och hittas främst genom Pens internationella nätverk. Flertalet artiklar publiceras på tre språk: utöver svenska och engelska även på det språk som författaren skriver på. Skribenter man inte känner till kollas noga upp och den tekniska säkerheten är hög kring publicering och arvodering.

Trots det händer det att författare avböjer att skriva av rädsla för repressalier.

Idén till en dissidentblogg kom ursprungligen från Martin Kaunitz, Svenska Pens vice ordförande och förläggare, men arbetet med den sköts huvudsakligen av Elnaz Baghlanian och Pens ordförande Ola Larsmo i samarbete med ett litet redaktionsråd.

För Svenska Pen är bloggen också ett sätt att synas för en större publik. Dissidentbloggen har i dag läsare över hela världen, även i odemokratiska länder som Jemen, Vitryssland, Kina, Indonesien, Singapore och Förenade arabemiraten.

Elnaz Baghlanian skiner upp och säger:

– Vi blev glada när (den kanadensiska författaren, reds anm) Margaret Atwood twittrade om och länkade till oss. Hon följs av 280 000 läsare och skrev ”det här måste ni följa!”

Svenska Pen bland de äldsta

Internationella Pen grundades i London 1921 för att skapa en mötesplats och stärka samarbetet mellan författare, journalister och andra skribenter. Föreningen är politiskt obunden och har i dag ett hundratal center i världen.

Svenska Pen skapades 1922 och är en av de äldsta Pen-klubbarna. Den har i dag runt 830 medlemmar. Ordförande är författaren och DN-medarbetaren Ola Larsmo.

Dissidentbloggen ges ut av Svenska Pen med stöd av Sida och Kulturrådet.

Läs mer på http://dissidentblog.org/sv

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.