Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

En droppe olja från presidenten

Oljenationen Azerbajdzjan står värd för årets schlager-EM. Det märks var landet har pumpat upp de nyfunna rikedomar som möjliggjort satsningar i miljardklassen i samband med tävlingen.

Presscentret vid det helt nyinvigda skrytbygget Kristallhallen är stort som en svensk hockeylada och vid ankomsten får alla journalister en gåva av huvudsponsorn, det statliga oljebolaget Socar. I en facettslipad plastbit har företaget kapslat in en liten droppe råolja.

Socar kontrolleras av familjen Aliyev, vars patriark Ilham Aliyev är president i Azerbajdzjan. Familjen Aliyev finns alltid närvarande i Baku, avbildade på propagandatavlor uppsatta över allt i huvudstaden. Även i musiktävlingen som den arrangerande europeiska public service-organisationen EBU kallar "opolitisk" är styrande familjen väl synlig.

Presidentens hustru Mehriban Aliyeva är ordförande för kommittén som organiserar schlager-EM i Azerbajdzjan.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.