Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-16 10:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/eric-ericson-vi-har-glomt-bort-vart-beroende-av-biosfaren/

Kultur

Eric Ericson: ”Vi har glömt bort vårt beroende av biosfären”

Bild 1 av 2 Eric Ericson.
Foto: Svenskt Tenn
Bild 2 av 2 Del ur utställningsmaterialet.
Foto: Svenskt Tenn

Med ett galghumoristiskt perspektiv på människans naturumgänge öppnar konstnärerna Eric Ericson och Lars Arrhenius den 22 augusti utställningen ”Välkommen till biosfären” på Svenskt Tenn i Stockholm.

Vad är det för biosfär ni välkomnar till?

– En biosfär som mår skrämmande dåligt. Det känns som att vi har glömt att vi är beroende av biosfären. Som vi skriver i utställningen utgör människan 0,01 procent av allt levande liv på jorden. Ändå har vi sedan vår civilisations uppkomst reducerat växternas massa med 50 procent och samtliga däggdjurs massa med 85 procent. Mest resultatinriktade har vi varit de senaste 50 åren, då 50 procent av alla däggdjur försvunnit, säger Eric Ericson.

Hur många år till finns det människor i biosfären?

– Det är så klart svårt att förutse och beror så mycket på vad som händer nu. Jag tror att det är ett väldigt kritiskt läge. Det kan bli så att klimatförändringar kommer att orsaka fler krig och katastrofer, men drömmen är att vi börjar agera för en omställning av samhället.

Vilken plats har svart humor i klimatkommunikation?

– Jag tror att satir är väldigt effektivt. Det blir för svårt och tungt att ta till sig de här frågorna om man inte använder sig av humor. Under rubriken ”Tillväxt” utmålar vi naturen som en död yta som endast kan väckas till liv av den finansiella världen. Vissa kanske tycker det är roligt, andra kanske inte håller med, men förhoppningsvis hajar man till.