Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 03:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/erik-gandini-isolering-ar-nagot-ohallbart-i-langden/

Film

Erik Gandini: ”Isolering är något ohållbart i längden”

Erik Gandini.
Erik Gandini. Foto: Magnus Hallgren

Svenskars ensamhet och isolering var temat i svensk-italienske Erik Gandinis mörka dokumentärfilm ”The Swedish theory of love”. 

Nu är hans egna föräldrar, 90 och 83 år gamla, isolerade i sin lägenhet i den svårt coronaplågade staden Bergamo i Italien.

Ensamhet leder till andlig nöd. Den svenska statsindividualismen går för långt. Vi blir isolerade och dör ensamma. 

Det var det dystra budskapet i Erik Gandinis film ”The Swedish theory of love”, som hade premiär 2016. 

Nu ska isoleringen bli vår räddning.

– Kanske blir den svenska livsstilen vårt starkaste vapen mot pandemin. Den typen av social isolering som man nu vill att vi ska leva efter – den finns ju redan i Sverige, säger Erik Gandini.

Nu är Erik Gandini egna föräldrar, 90 och 83 år gamla, isolerade i sin lägenhet i den svårt coronaplågade staden Bergamo i Italien.
Nu är Erik Gandini egna föräldrar, 90 och 83 år gamla, isolerade i sin lägenhet i den svårt coronaplågade staden Bergamo i Italien. Foto: Magnus Hallgren

Hans film var en medvetet överdriven skildring av Sverige, en sorts framtidsdystopi. En varning för vad utopiska tankar om individuell frihet kunde leda till. Gandini skildrade ett kyligt land, där folk lever bakom stängda dörrar och undviker närhet. 

Det perfekta samhället i en tid av smitta. 

Till skillnad från Gandinis uppväxtland Italien, som nu har gått om Kina i antalet coronarelaterade dödsfall. Bara under helgen avled över 1.500 italienare i sjukdomen, och det totala antalet döda i Italien överstiger nu 5.000. 

– Jag tror inte att äldre i Sverige trängs ihop med sina barn och barnbarn på samma sätt. I Italien måste man ofta förlita sig på far- och morföräldrar att ta hand om barnbarn. Det är förstås problematiskt. Inte minst nu. 

Erik Gandini följer diskussionerna i italienska medier om den höga dödligheten. Lombardiet, regionen i norr med städer som Bergamo och Milano, är med sina extra höga dödstal det stora mysteriet. 

Erik Gandini
Erik Gandini Foto: Magnus Hallgren

– Många forskarhypoteser lyfts fram. Alltifrån Lombardiets höga föroreningar och åldrande befolkning till gamla ventilationssystem och en fotbollsmatch mellan Bergamolaget Atalanta och Valencia den 19 februari som samlade 45.000 människor på San Siro, och som firades vilt av Bergamobor.

Nästan alla avlidna i det nya viruset i Italien har varit gamla och sjuka.  

– Jag är förstås ingen expert på detta alls. Men jag skräms av hur stor spridningen är i Italien, hur många som dör. Och blir nyfiken på om det har att göra med hur man lever, säger Erik Gandini. 

Färska brittiska forskningsresultat antyder att Erik Gandini kan vara på rätt spår. Italiens åldrande befolkning och täta kontakter över generationsgränserna kan vara viktiga orsaker till att viruset nu drabbar landet så hårt, skriver forskare i en nypublicerad studie från Leverhulme centre for demographic science, University of Oxford och Nuffield college.

Erik Gandini bekymrar sig för sina egna föräldrar. Nino och Kerstin Gandini bor i Bergamo i norra Italien, den stad i världen där viruset just nu slår hårdast. 

Erik Gandinis föräldrar har flera vänner som de senaste veckorna dött i av viruset. ”Jag är verkligen orolig för mina föräldrar. De är friska och vitala, men också i den absoluta riskgruppen.”
Erik Gandinis föräldrar har flera vänner som de senaste veckorna dött i av viruset. ”Jag är verkligen orolig för mina föräldrar. De är friska och vitala, men också i den absoluta riskgruppen.” Foto: Erik Gandini

– Min pappa är 90 år och mamma är 83. De vill verkligen klara sig igenom detta, och har gått in i en fullständig isolering. Klockan tolv varje dag går de ut på balkongen och applåderar för sjukvårdspersonalen tillsammans med sina grannar.

I Bergamo har dödsfallen blivit så många att krematorier och kyrkogårdar inte längre klarar trycket. Häromdagen transporterade en konvoj av femton militärfordon kistor med avlidna ut ur staden.

– Dödsannonserna i lokaltidningen l'Eco di Bergamo var en och en halv sida per dag i början av mars. Nu upptar de tio sidor i tidningen.

Erik Gandini berättar att hans syster handlar och ställer mat utanför sina föräldrars dörr. På kvällarna håller syskonen kontakt med föräldrarna och varandra via nätverktyget Zoom, som slagit stort i Italien under karantänen.

– Vi har stora träffar där på nätet, i släkten. I kväll ska vi ses igen.

Som 19-åring flyttade Erik Gandini från Italien till Sverige för att studera dokumentärfilm vid Biskops-Arnö folkhögskola. I dag är han 52 år och professor i dokumentärfilm vid Stockholms dramatiska högskola. 

Gandini brottades länge med frågan om han var svensk eller italienare. Sedan insåg han att han inte behövde välja. Han ser sig som 100 procent italienare och 100 procent svensk.

Samtidigt har han odlat sin förmåga att betrakta båda sina hemländer utifrån. I filmen ”Videocracy” (2009) riktade han kameran mot Italien och mot Silvio Berlusconis sätt att förändra landet med hjälp av sina medieföretag. 

Gandini brottades länge med frågan om han var svensk eller italienare. Sedan insåg han att han inte behövde välja. Han ser sig som 100 procent italienare och 100 procent svensk.
Gandini brottades länge med frågan om han var svensk eller italienare. Sedan insåg han att han inte behövde välja. Han ser sig som 100 procent italienare och 100 procent svensk. Foto: Magnus Hallgren

I ”The Swedish theory of love” utgick Gandini från de svenska politiker och tjänstemän som på 1970-talet planerade samhället för att människor skulle vara jämlika och inte beroende av varandra. 

Erik Gandini sammanfattar själv den svenska strävan han såg:

 ”Låt oss tillsammans hjälpas åt att bli fria från varandra.” Gamla skulle klara sig själva, bo för sig själva. 

Det är lite det som om världens ledare försöker få sina befolkningar att göra nu, på ett handgripligt vis. Att hålla oss isär. Erik Gandini skrattar till lite åt ironin i det hela.

– Kanske visar sig den mörka värld som jag försökte skildra vara den bästa livsstilsmodellen mot ett virus. Det är ju fantastiskt i så fall.

Han blir snabbt allvarlig. Säger att den isolering som världens befolkning nu tvingas in i, i olika utsträckning, måste vara en parentes.

– Den är onaturlig och ohållbar i längden. Vi går gärna in i den för att solidariskt hjälpas åt att rädda de gamla och svaga. Men det finns en brytpunkt där det inte håller längre.

När ”The Swedish theory of love” hade premiär talade Erik Gandini i intervjuer om sin stora skräck: Att dö ensam. Han tog fram statistik: en fjärdedel av alla svenskar som avlider är ensamma i dödsögonblicket.

– Nu dör folk ensamma i Italien, på grund av smittan. Folk får inte ens vara med när deras gamla dör.

Erik Gandinis föräldrar har flera vänner som de senaste veckorna dött i av viruset.

– Jag är verkligen orolig för mina föräldrar. De är friska och vitala, men också i den absoluta riskgruppen.

”Nu dör folk ensamma i Italien, på grund av smittan. Folk får inte ens vara med när deras gamla dör.”
”Nu dör folk ensamma i Italien, på grund av smittan. Folk får inte ens vara med när deras gamla dör.” Foto: Magnus Hallgren

Erik Gandini har, som många, talat extra mycket med sina nära under smittans härjningar. Han ser coronakrisen som en viktig påminnelse om att vi behöver varandra, och att vårda relationer utanför arbetet.

– Om man har en identitet som mest bygger på ens yrkesidentitet och vilken framgång man har på jobbet, så blir det nog synligt nu. 

I Sverige syns tendenser till en generationskonflikt. Yngre klagar på äldre som inte lyder Folkhälsomyndighetens rekommendationer, och får mothugg. Den debatten skulle inte kunna äga rum i Italien, tror Erik Gandini.

– De gamla är inte en egen kategori, som bor för sig själva, med egna språkrör. Man delar inte upp på det sättet. 

Erik Gandinis ”The Swedish theory of love” sändes faktiskt förra söndagen i SVT – men filmen avbröts av en extrainsatt presskonferens om virusets verkningar. Den finns att se på SVT Play

Filmskaparen avråder från att se hans verk så länge vi befinner oss i nuvarande undantagstillstånd.

– Vem vill tänka på ensamhet och isolering i dessa tider? 

Läs också:

Fredrik Strages recension av ”The Swedish theory of love” 

Nina Björk om Fredrika Bremers roman ”Hertha” och Erik Gandinis ”The Swedish theory of love” 

Kvotflyktingen Peter Wandekas första dag i Sverige och fler texter av Niklas Orrenius