Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Ernman hoppar av SR i protest

Operasångerskan Malena Ernman hoppar av P4-programmet ”Karlavagnen”. Beslutet är en protest mot Sveriges Radios hantering av komikern Soran Ismail.

Ernman meddelade sitt beslut på Twitter på fredagsförmiddagen:

Hej Sveriges radio. Jag är antirasist och anti-SD och kan därför inte som avtalat medverka i kvällens ”Karlavagnen” i P4. Hälsningar Malena Ernman”, skriver hon.

– Jag blev så jävla förbannad, om jag får tala ur hjärtat. Jag kom precis från Zürich i Schweiz där jag har jobbat i tre månader och har varit irriterad där efter att de röstat så rasistiskt som de just gjorde och är så flata och inte gör något. Det var delvis aggressioner över situationen där som fick sitt utlopp genom det här beslutet jag tagit kring Sveriges radio, säger hon till DN.

– Det här är något som jag kan göra för att visa vad jag tycker. Jag har tillbringat mycket tid i ett land nu som jag har blivit chockerad och ledsen av. Schweiz förstör ju för resten av Europa med det här valet, det är skrämmande, säger Malena Ernman.

Vilka reaktioner har du fått på ditt ställningstagande mot SR:s policybeslut?

– Extremt många har retweetat mitt inlägg och hört av sig. Chockerande många faktiskt och de har reagerat väldigt snabbt, det känns fantastiskt. Reaktionen över det som pågår är större här än i Schweiz där så många inte bryr sig eller ens vet vad som händer. Det är den tystnaden som är värst.

Vad tänker du kring SR:s hållning kring vilka som kan medverka i deras sändningar inför valet i höst?

– Den är absurd, jag förstår inte hur de tänker. Soran Ismail är ju inte politiker. Man måste väl få ha en åsikt fast man jobbar där? Folk ska väl få tycka vad de tycker i stället för att allt ska vara grått och ”rättvist” och aldrig uppröra någon? Självfallet ska man inte bara  uttala sig politiskt om man jobbar på Sveriges radio, men det måste få vara tillåtet utan att man blir utslängd, understryker Ernman.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.