Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-12 08:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/ett-ar-efter-fejkspelningarna-artisten-threatin-gjorde-marklig-aterkomst/

Kultur

Ett år efter fejkspelningarna – artisten Threatin gjorde ”märklig” återkomst

Pressbild på Jered ”Threatin” Eames. Foto: Superlative Music Recordings

Det har kallats för en av musikvärldens största bluffar. Metalbandet Threatin anklagades för att ha kuppat sig in på konsertlokaler och spelade inför nästan tomma lokaler. Men nu, ett år senare, har frontmannen återvänt till London, rapporterar NME.

Det var under fjolhösten som Threatin, med sångaren Jered Threatin som frontman, gjorde flera spelningar i Storbritannien, inför i princip tomma lokaler. Det visade sig senare att bandet i princip inte haft några fans över huvud taget, utan fått till spelningar bland annat genom köpta följare på sociala medier, fejkade videor och ett fiktivt bokningsbolag.

Flera av klubbarna där bandet spelade uppmärksammade situationen. Efter att information börjat sippra fram hoppade flera av de inhyrda musikerna av den pågående Europaturnén. Frontmannen publicerade senare kryptiska meddelanden i sociala medier: ”Vad är fejkade nyheter? Jag förvandlade ett tomt rum till internationella rubriker. Om du läser detta är du en del av illusionen”‚ skrev artisten på Twitter.

Nu, närapå ett år senare, har så Jered Threatin återvänt till rampljuset. På fredagen spelarde han i London på klubben Underworld, rapporterar NME. Det var även där den första spelningen under fjolårets skandalomsusade turné ägde rum. Bandet hade då på förhand uppgett att 300 biljetter sålts på förhand, men endast ett fåtal personer var på plats. 

NME skriver att det var omkring 60 personer var på plats vid fredagens spelning, som beskrivs som just ”så konstig som du kan tänka dig”. Jered Threatin talade med publiken en gång under den 45-minuter långa spelningen och sade då: ”Ni är alla osynliga”. Flera av musikerna bar tröjor med texten ”Inte verkligt”, en uppblåsbar docka med texten ”BBC News” visades upp och sångaren avslutade konserten med att riva ned delar av scenografin.

Jered Threatin kommenterade häromdagen också fjolårets händelser i en intervju med nätmagasinet Kerrang. Han vidhöll där att syftet med fjolårets turné hela tiden var att spela inför tomma lokaler, och att han betalade för turnén helt ur egen ficka. Sångaren, som blev viralt känd, hävdar också att han fått påstötningar om flera film- och bokprojekt, samt erbjudanden om att föreläsa om ”anti-marknadsföringsstrategier”.