Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-23 12:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/ett-kulturpolitiskt-oprovat-kort/

Kultur

”Ett kulturpolitiskt oprövat kort”

Kulturminister Amanda Lind (MP) hälsar på kung Carl Gustaf under skifteskonseljen på Stockholms slott. Foto: Anders Wiklund/TT

Socialdemokraterna har släppt kulturfrågorna och den kulturpolitiska polariseringen i värdefrågor kan komma att öka. Så lyder de första reaktionerna på valet av Amanda Lind (MP) som ny kulturminister. 

Rätta artikel

Olof Lavesson, kulturpolitisk talesperson för Moderaterna, tycker att valet av Amanda Lind (MP) som ny kultur- och demokratiminister är oväntat ur två perspektiv:

Olof Lavesson Foto: Alexander Mahmoud

– Det är oväntat att inte socialdemokraterna tog posten. Det har funnits mycket kritik internt i socialdemokraterna för att man har släppt kulturfrågorna och jag trodde faktiskt det skulle bli en förändring nu, säger Olof Lavesson och fortsätter:

– Sedan är det också ett oväntat val med tanke på att Amanda Lind inte är någon som har varit särskilt utmärkande i kulturdebatten tidigare. Med det sagt kan det fortfarande innebära att det händer spännande saker. Det ska bli spännande att höra hennes avsiktsförklaring. 

Daniel Suhonen Foto: Eva Tedesjö

Författaren och socialdemokraten Daniel Suhonen, chef för det fackliga idéinstitutet Katalys, är förvånad över utnämningen: 

– Det här känns som ett kulturpolitiskt oprövat kort. Jag vet inte hur hon är som kulturpolitiker, jag har bara sett henne i rollen som partisekreterare. Det kanske inte är ett jättespännande namn för kultursektorn, men det är svårt att säga något om än så länge. 

Innebär det här att socialdemokraterna har släppt kulturfrågorna?

– Inte för gott, men det har funnits en förväntan hos rätt många att socialdemokraterna ska ta tillbaka kulturfrågorna och visa större engagemang i dem. Nu prioriterar man andra saker.

Vad innebär valet för de kommande årens kulturpolitiska debatt? 

– Kulturfrågorna har de senaste åren blivit en riktig konfliktzon i svensk politik. Sverigedemokraterna har en helt annan kultursyn än de andra partierna och jag är inte säker på att den miljöpartistiska positionen, där det hela tiden blir ”Tintin i Kongo” mot den främlingsfientliga horden, är den bästa. Då hade det nog varit bättre med en socialdemokratisk kulturminister med förankring i fackföreningsrörelsen eller arbetarklassen. Det skulle ha kunnat leda till en polarisering kring andra konfliktfrågor än värdekampen mellan liberaler och konservativa, säger Daniel Suhonen.

Läs också: Amanda Lind (MP) blir ny kulturminister 

Foto: Bertil Ericson / TT

Göran Greider, chefredaktör för fristående socialdemokratiska Dala-Demokraten hade hoppats på en socialdemokratisk kulturminister.

– Jag tycker det är lite sorgligt att man inte kan leverera en kulturminister från det egna partiet. Som största parti borde man ha gjort det. 

– När det gäller Amanda Lind känner jag till henne som partisekreterare för Miljöpartiet men i övrigt är jag helt nollställd kring vad hon har för bakgrund. Jag vet ingenting om hennes kulturpolitiska meriter. Jag har aldrig hört henne prata om kulturpolitik, litteratur, mediefrågor, eller någonting inom kultur över huvud taget under de åren hon suttit som partisekreterare, säger han och tillägger:

– Men det är svårt att bedöma valet innan hon får visa vad hon vill driva för politik. Jag tror dock att många i Kultursverige känner sig fulla av ovisshet inför valet. 

Jan Scherman Foto: Lars Lindqvist

Jan Scherman, journalist, debattör och tidigare bland annat vd för TV4-gruppen samt affärsområdeschef för Aftonbladet TV beskriver sin omedelbara reaktion på utnämningen:

– Jag tänkte på en Hasse och Tage-sketch med citatet: "Robert Lind, vem fan är det?" Jag har tidigare sagt att kulturministerposten verkar vara den statsrådspost det dras lott om, och nu har lotten ännu en gång fallit på en person som inte på något enda sätt har meriterat sig och visat kunskaper inom området. 

– Detta är allvarligt eftersom kulturpolitik rör demokratins inre väsen. Det handlar om opinionsbildning, vad som ges ut i bokform, produceras på teatrar, sociala medier, ägarinflytande över ordet … Jag har inga problem med principen att testa ett oprövat kort, men det är olyckligt att ett wild card tilldelas just denna oerhört viktiga post. Och det är ansvarslöst att det görs ännu en gång. 

Christer Nylander Foto: Liberalerna

Även Christer Nylander, riksdagsledamot för Liberalerna och ordförande i riksdagens kulturutskott säger att utnämningen är överraskande. 

– Amanda Lind har inte varit med i förhandsspekulationerna och jag känner inte till hennes tidigare erfarenheter inom kulturpolitik. Det är ett nytt namn för mig. Sedan trodde jag som många andra att socialdemokraterna skulle vilja ha kulturministerposten den här gången.

– Det viktigaste är hur den nya regeringen väljer att utforma sin politik på området och hur stark kulturministern är i budgetförhandlingar och i alla andra sakfrågor, men också hennes förmåga att få igenom saker i riksdagen. Till syvende och sist är det där allt avgörs eftersom regeringen inte har majoritet i riksdagen. Därför är det överraskande med oprövat kort, men det behöver inte vara fel. Tiden får utvisa. 

Brita Wessinger Foto: Miljöpartiet

Brita Wessinger, distriktsordförande för Miljöpartiet i Västernorrland är positiv till utnämningen:

– Kultursverige är att gratulera. Det här är fantastiskt bra. Hon har alltid ett kulturpolitiskt perspektiv och är en allmänkulturell person som nyttjar och värnar kulturen i dess bredd. Som ung hade hon ett intresse för lajv, men jag tror inte att hon hunnit med det på senare tid.

Vilka är Amanda Linds hjärtefrågor – vad kan väljarna vänta sig nu?

– Något som vi i Miljöpartiet har drivit är att konstnärernas villkor ska vara rimliga, det drev vi hela förra valrörelsen för trygghetssystemen har inte funnits för konstnärerna. Amanda ser värdet av kulturen som en garant för demokratin, av alla de delar av kulturen som låter människan växa, till exempel kulturskolan, dans, teater, museer. Vi fick igenom väldigt mycket för kulturen i förra budgeten, men vi vill ha en ännu större för varje investerad kulturkrona ger så mycket tillbaka. Varje krona växlar man upp tre till fem gånger och vi får en stor samhällsvinst på så många områden. Kulturen ger faktiskt vinster för nationalekonomin, säger Brita Wessinger.

Hur skulle du beskriva personen Amanda Lind?

– Hon är en medmänniska med integritet, rakryggad, modig och väldigt klok och strategisk. Jag är fantastiskt nöjd med det här valet, men hade inte förväntat mig detta för inget hade läckt ut i förväg.

Björn Ola Lind, konstnär och tillika Amanda Linds make, beskriver rollen som ”klippt och skuren” för sin hustru:

– Kultur-, demokrati- och idrottsfrågorna är hennes hjärtefrågor. Hon har spelat mycket tennis och springer också, men följer också idrottsfrågorna över huvud taget, säger Björn Ola Lind som är utbildad på Konstfack och arbetat med ljud i skulptur parallellt med fotografi och filmer som ”Den helige i päls”, ”Röda älgar” och SVT Play-aktuella ”Mjandash - renarnas rådare”.

Vilka av hennes egenskaper ser du som värdefulla för jobbet som kulturminister?

– Hon är skarp och har lätt att sätta sig in i olika frågor. Dessutom har hon ett brett kulturintresse. Alltifrån e-sport till traditionell musik, både klassisk och folkmusik, men också dans, konst, teater och olika ursprungskulturer. Hon värnar väldigt mycket bredden i kulturen. Både den som behövs i skolan till en spetskultur som ifrågasätter samhället, att man inte alltid behöver stryka medhårs jämt med kulturen.

Lind lyfter särskilt fram hustruns intresse för svensk folkmusik.

– Men hon har bredd i musiken också. På senaste tiden har hon läst många författare från Västerbotten, men jag vet inte i detalj vilka. Vi bor i Härnösand och har våra barn här, men Amanda har en övernattningslägenhet i Stockholm som hon också bor i, hon är inne på tredje året som pendlare. Men vi får se hur det blir nu, blir det för slitigt för familjen så får vi flytta ner helt enkelt, säger Björn Ola Lind.

Vasiliki Tsouplaki Foto: Agnes Stuber

Vasiliki Tsouplaki, riksdagsledamot och kulturpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, säger att hon har fått ett gott intryck av Amanda Lind. 

– Jag har inte jättemycket erfarenhet av henne men under förra årets valrörelse var vi med i samma debatt, och då tyckte jag att hon kändes väl insatt i kulturfrågorna. 

Vasiliki Tsouplaki är även förväntansfull inför den nya kulturministerns tillträde.

– Under regeringsförklaringen och efterföljande presskonferens lyfte både Löfven och Lind viktiga frågor som kultur i hela landet och kulturskapares arbetsvillkor, vilket bådar gott inför framtiden. Speciellt eftersom den nästan ett år gamla utredningen "Konstnär – oavsett villkor?", som tar upp just de ämnena, ligger och väntar på att en ny regering tar tag i dessa frågor.