Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 22:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/ett-sverige-dar-ingen-ar-rasist-men-alla-har-en-kompis-som-ar/

Bokrecensioner

Ett Sverige där ingen är rasist (men alla har en kompis som är)

Bild 1 av 3 Illustration av Lisa Wool-Rim Sjöblom ur ”Var kommer du ifrån, egentligen?”
Bild 2 av 3 Ruhani Islams illustration ur ”Var kommer du ifrån, egentligen?”
Bild 3 av 3 Hadil Mohameds illustration ur ”Var kommer du ifrån, egentligen?”

Vardagsrasism: det kan vara just det där ”Var kommer du ifrån, egentligen?” eller att någon börjar prata engelska med dig. När det händer många gånger blir det outhärdligt. Kollektivet TNKVRT berättar i ord och bild.

Danny Lams grundade plattformen och Instagramkontot TNKVRT 2015 för att sprida kunskap om olika typer av förtryck med hjälp av fakta, personliga berättelser och nyheter. I dag har han över 70.000 följare och de flesta är ungdomar i åldern 13 till 24. Kontot är interaktivt och följarna kan tipsa om ämnen som behöver uppmärksammas och bidra med egna berättelser utifrån olika teman.

Nu har delar av kontot publicerats i bokform under titeln ”Var kommer du ifrån, egentligen?” av Lam, Kelly Tran, Denusha Sharma och Ana Matijevic. Personliga berättelser, erfarenheter och dikter från följarna om vardagsrasism blandas med faktarutor, ordlistor och tips på hur du till exempel kan bemöta ett rasistiskt skämt på jobbet. Texterna ackompanjeras av vackra illustrationer av Hadil Mohamed, Ruhani Islam och Lisa Wool-Rim Sjöblom. Det är en snygg bok där det enda som stör är ofoget att ha pastellfärgad text, i första delen av verket är den ljusorange och väldigt svår att läsa. 

Illustration: Gilla böcker

Det har kommit ut flera verk under de senaste åren som baseras på olika internetforum och samtal. Konceptet känns igen från ”Rummet” (2015), en antologi baserad på en antirasistisk och feministisk hemsida, eller den norska dialogbaserade boken ”Skamlös” (2018), om att vara ung muslimsk kvinna i dag.

Jag är svag för formen och dess smarta sätt att skapa ett intersektionellt perspektiv på ett komplicerat ämne. I ”Var kommer du ifrån, egentligen?” blir effekten av de många rösterna till en överväldigande läsupplevelse. Händelser som var för sig kan tyckas bagatellartade, att bli utfrågad om sin härkomst eller tilltalad på engelska, blir då de upprepas rent outhärdliga. Antologin visar hur otroligt stark vithetsnormen är i Sverige. Som Wendy ”Wutäng” Francis skriver i dikten ”En vanlig dag på jobbet”: ”Ingen är rasist men / alla har en kompis som gör det okej / att vara rasist”. 

Trots att den rasism som drabbar män många gånger är mer våldsam lyser de tråkigt nog med sin frånvaro i antologin, endast ett fåtal bidrag är skrivna av killar. Kanske beror det på att de är mindre engagerade i samtida identitetspolitiska debatter? Eller på en rädsla att betraktas som offer?

Oavsett anledning hade det varit bra om TNKVRT gjort mer för att inkludera också deras könsspecifika erfarenheter i boken. Trots det hoppas jag att många kommer att läsa, reflektera över och diskutera ”Var kommer du ifrån, egentligen?”. Vare sig du har den där kompisen som gör det ok eller inte.

Läs fler recensioner av Lydia Wistisen och fler av DN:s ungdomsboksrecensioner