Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

EU-parlamentet säger ja till länkavgift och upphovsrättsfilter

EU-parlamentet i Strasbourg
EU-parlamentet i Strasbourg Foto: Fredrik Persson / TT

Europaparlamentet har röstat för både länkavgift och upphovsrättsfilter. Det står klart efter onsdagens omröstning om upphovsrätten på nätet. 

438 ledamöter röstade för, 226 mot och 29 lade ner sina röster. Lagförslaget innebär att nätjättar som Google, Facebook och Youtube måste betala artister och journalister för deras arbete. Vad som kallas ”mindre plattformar” ska inte omfattas av det nya direktivets ramar.

Enligt liggande förslag ska digitala plattformar som Youtube, Google och Facebook bli tvungna att betala för att sprida nyhetsmaterial som de inte själva har producerat, en så kallad länkavgift.

De kommer också att behöva installera tekniska hjälpmedel, så kallade uppladdningsfilter, som filtrerar bort upphovsrättsskyddat material. Det är något som företrädare för konstnärer och kulturskapare länge har krävt.

Musikbranschen är en av de kultursfärer som välkomnar beslutet. Per Kviman är styrelseordförande för Music managers forum Sweden:

– Jag är glad för att Google och Youtube inte längre kan slippa undan att betala rimliga ersättningar till upphovsmän och rättighetsinnehavare. Det har skapat en enorm snedvridning av konkurrensen för streamingtjänster som Spotify. Youtube har 20 gånger fler streams än Spotify, men betalar bara två procent av vad Spotify betalar i royalties till skivbolag och upphovsrättsinnehavare, säger Per Kviman.

De som har varit emot det nya lagförslaget har framhävt vikten av att internet fortsätter att vara öppet och fritt.

– Det här är verkligen ett dåligt resultat som kan komma att betyda döden för internet som vi vet det i dag. I princip alla de ändringsförslag som vi försökt få igenom föll och jag röstade emot förslaget, säger Europaparlamentarikern Fredrick Federley (C).

Också Europaparlamentarikern Christofer Fjellner (M) är bedrövad över utfallet av omröstningen:

– Dagens beslut om upphovsrätt på nätet är en besvikelse. Rykten om att det innebär slutet för nätet som vi känner det är överdrivna. Men det är allvarligt och riskerar att bli en upprepning av tidigare dumreglering av internet, så som GDPR. Vi ger sämre villkor för våra startuper och sämre användarvänlighet på nätet, säger Christofer Fjellner. 

De negativa reaktionerna på det framröstade förslaget förenar svenska EU-parlamentariker från höger till vänster. Även Malin Björk (V) röstade nej till förslaget: 

– Jag ville se en text som garanterar ett öppet internet, som värnar integriteten och samtidigt ersätter upphovsrättsinnehavarna. Detta kommer att gynna de stora publicisthusen och nätjättarna. Förlorarna är de mindre aktörerna, konsumenter och vanliga internetanvändare, säger Malin Björk.

”En riktigt dålig dag för internet. Upphovsrättslobbyn vann det här slaget och länkavgifter och uppladdningsfilter är att vänta”, skriver Max Andersson (MP), ledamot i det rättsliga utskottet, på Twitter.

Lagförslagets försvarare har i sin tur framhärdat i att upphovsrättsinnehavare ska få betalt för sitt arbete. 21 företrädare för svenska kulturskapare i allt från litteratur-, film-, tv-, bildkonst-, musik- och datorspelsvärlden, har undertecknat ett upprop som stödjer lagförslaget. 

Läs mer: rörig omröstning med många kompromissförslag

I juli förkastades ett tidigare lagförslag som skulle ha inneburit en mer långtgående reglering av den digitala upphovsrätten. Förslaget ansågs hota yttrandefriheten på nätet. Sedan dess har Europaparlamentets rättsliga utskott arbetat om förslaget så att bland annat småföretag och icke vinstdrivande encyklopedier som Wikipedia undantas från kravet på att betala länkersättning till innehållsproducenter.

Google och Facebook har varit de mest kapitalstarka motståndarna till lagförslaget, bland annat eftersom det skulle tvinga dem att betala för länkar till innehåll som de inte själva producerar. Nätjättarna har enligt företrädare för den svenska kultursektorn gjort dyrbara lobbyinsatser som bland annat bestått av fejkade medborgarkampanjer och mejlbombning av politiker. 

Via organisationen Open media ska privatpersoner genom ett klick ha kunnat ringa upp ledamot efter ledamot i Europarlamentet och även skicka färdigskrivna mejl till politiker utan att behöva verifiera sin egen mejladress. I styrelsen för Open media sitter en person som tidigare var Googles egen lobbychef. De ska också ha gett stipendier till konstnärer som varit villiga att skapa konstverk med budskapet att EU:s lagförslag bör bekämpas. 

Vad Europaparlamentet i dag har röstat om var att inleda förhandlingarna med EU:s ministerråd. När medlemsländerna i ministerrådet och Europaparlamentet nått en överenskommelse ska det slutliga förslaget fortfarande godkännas av Europaparlamentet innan det blir en lag.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.