Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Eurovision Song Contest Final 2012

Hanna Fahl, DN:s schlagerexpert, är på plats i Baku. Här betygsätter hon kvällens låtar.

1
Storbritannien
Engelbert Humperdinck: "Love will set you free"
Betyg: 3
Har man ett namn som Engelbert Humperdinck och är en åldrad smörsångare är det närmast ens plikt som europamedborgare att ställa upp i ESC minst en gång. Låten är en hederlig gammeldags croonerballad på det självutplånande temat "jag-älskar-dig-därför-låter-jag-dig-gå", och Humperdinck har viss sjuttiotalsplayboycharm.
ETIKETTER: Svenska låtskrivare

2
Ungern
Compact Disco: "Sound of our hearts"
Betyg: 2
Genren är ungefär elektroemoschlager. Tänk skinnjacka, dokusåpafrisyr, och svartklädd "laptop-dj" i solglasögon. Det är egentligen en ganska okej låt som hade kunnat vara en misslyckad Vacuumsingel från 1998, men sångaren har ganska bedrövlig röst och ägnar sig mest åt att stå bredbent och blunda inlevelsefullt.

3
Albanien
Rona Nishliu: "Suus"
Betyg: 1
Har man jättelånga dreadlocks finns det olika vägval man kan göra. Man kan gå åt Promoehållet, och viga sitt liv åt att förena sina ensamma dreadlocks till en enda stor lycklig megadreadlock. En annan möjlighet är att förvandla sin dreadlock till ett halsband. Det har Rona Nishliu gjort. Hon har också väldigt kraftfull om än gäll röst.

4
Litauen
Donny Montell: "Love is blind"
Betyg: 1
Donny Montell står i ett hav av rök och sjunger så fint han kan, iförd paljettprydd ögonbindel. För att vi verkligen ska förstå att kärleken obestridligen är blind. När ögonbindeln kastas förvandlas Montell till Litauens egen funkdiskoversion av David Lindgren, och brister ut i smaklös juckdans.
ETIKETTER: Fulast scenografi

5
Bosnien och Hercegovina
MayaSar: "Korake ti znam"
Betyg: 2
Greppet att låtsasspela flygel på scenen i ljuset av en ensam spotlight är möjligen vackert och innerligt i teorin, men i praktiken ser man mest ut som en misslyckad barpianist klockan tre på morgonen på ett hotell som passerat sina glansdagar. Låten är en trist, välsjungen, intetsägande ballad.

6
Ryssland
Buranovsikje Babusjki: "Party for everybody"
Betyg: 4
Detta är varför man älskar Eurovision Song Contest. För att det då och då dyker upp ukrainska rymddräkter, portugisisk improvisationsteater eller ryska tanter i folkdräkt. För den totalt oväntade och gränslöst tramsiga europopen, som får EU att kännas som freakshowtältet på en kringresande cirkus.
ETIKETTER: Vinnarkandidat

7
Island
Gréta Salóme & Jónsi: "Never forget"
Betyg: 3
Det är svalt och frostigt, med dramatiska violinriff och nordiska harmonier, framför isiga vidder projicerade på skärmarna. Det är helt enkelt väldigt, väldigt isländskt, och skulle kunna vara signaturmelodin till en tv-serie från ca 2001 om vättar som löser blodiga brott i skuggan av glaciären.

8
Cypern
Ivi Adamou: "La la love"
Betyg: 3
En supercharmig bagatell med dagissimpel refräng och tillhörande handviftskoreografi.  Den undersköna Ivi Adamou har puderrosa miniklänning och stilettklackar, och ser ut som sommarhitsens egen lättklädda Arwen i "Sagan om ringen". Snyggt, väl genomfört, och en av tävlingens sötaste låtar.
ETIKETTER: Svenska låtskrivare

9
Frankrike
Anggun
"Echo (you and I)"
Betyg: 3
Det här är egentligen en snygg popschlager med visselhook och luftiga nittiotalssyntar. Men börjar man väl tänka på att verserna låter som "Alla flickor" är det omöjligt att sluta. Anggun förvandlas till den franskindonesiska versionen av Linda Bengtzing, och vi vet alla att en Bengtzing är mer än tillräckligt.

10
Italien
Nina Zilli
"L'amore è femmina (out of love)"
Betyg: 2
Redan vid första "riviga" saxofonriffet står det klart att Nina Zilli lider av grava Amy Winehousekomplex. Att Zilli snott sitt namn från Nina Simone samt brukar puffa upp sitt hår är ytterligare bevis. Och visst, Zilli gör säkert en grym fyllekaraokeversion av "Back to black", men den här struttiga plastsoulen är mest enerverande.
ETIKETTER: Svenska låtskrivare

11
Estland
Ott Lepland: "Kuula"
Betyg: 2
Ott Lepland har den där typen av utstrålning som påminner om en kvällstrött golden retrievervalp. Glittriga ögon, päls som inbjuder till klappning, och en spänd energi som antyder att man skulle kunna bli trött på honom ganska snabbt. Låten är en av tävlingens bästa ballader, men Lepland wailar sönder den lite.

12
Norge
Tooji: "Stay"
Betyg: 4
Norge skickar en lite manligare norsk version av Eric Saade. Tooji sjunger lite svajigt ibland, men väger upp det med tight koreografi, pyro, och en låt som är en perfekt avvägd mix mellan trallig schlager och knorrig modern pop. Och stråkhooken är smått briljant i sin ripoff av Britneys "Toxic".
ETIKETTER: Svenska låtskrivare

13
Azerbajdzjan
Sabina Babajeva
"When the music dies"
Betyg: 1
Tänk Ten Sharps pianoballad "You" från 1991, fast komatöst såsig, nasal, och med diverse omotiverade folkinstrument som dekoration. Texten verkar dessutom handla om likstelhet. Inget land vill/orkar/har råd att ordna ESC två år i rad, men det brukar ju anses smakfullt att åtminstone låtsas att man vill vinna.
ETIKETTER: Svenska låtskrivare

14
Rumänien
Mandinga: "Zaleilah"
Betyg: 4
Det här minner om svunna tider, då sommarhits var sommarhits, hade samma färg som pina coladas och kom med tillhörande dans. Tänk "Bailando" och "The ketchup song". Det är klistrigt hittigt och osar glad strandfylla, och dessutom har dansarna kitschiga låtsasinstrument som säckpipa och multitrumpet.
ETIKETTER: Hannas favorit

15
Danmark
Soluna Samay: "Should've known better"
Betyg: 2
Den här danska korsningen mellan Alanis Morissette och Natalie Imbruglia verkar ha gjort det till sitt personliga livsmål att återuppväcka genren menlös nittiotalsradiopop från dess barmhärtiga evighetssömn. Men mitt i sin erbarmliga tråkighet är det ändå en ganska vilsam låt. Snäll mot öronen.

16
Grekland
Eleftheria Eleftheriou: "Aphrodisiac"
Betyg: 2
Det är svårt att säga något ont om den här effektiva soliga popdängan, men den faller in i samma fack som Cyperns och Rumäniens bidrag och i jämförelse är det här rätt platt. Jämntjockt och utan några riktigt glimrande ögonblick, och Eleftheriou har inte rösten att lyfta den här chartersemesterbagatellen.
ETIKETTER: Svenska låtskrivare

17
Sverige
Loreen: "Euphoria"
Betyg: 5
Insprängd mellan Greklands billiga sommardrinkar och Turkiets ???? är det tydligare än någonsin vilken klasskillnad det är mellan Loreen och resten. Allt från koreografi till kameravinklar är så väl genomfört att man får ont i magen. Men det är gissningsvis för knepigt och svårtillgängligt för att vinna.
ETIKETTER: Bäst, svenska låtskrivare

18
Turkiet
Can Bonomo: "Love me back"
Betyg: 2
Det här är ett av de mer surrealistiska inslagen i tävlingen. Orientaliskt vibrato, liten skeppsgossemössa, och bisarra vampyr/fladdermusdansare som förvandlar sina kåpor till en båt och seglar iväg. Turkiet är obegripligt nog en av förhandsfavoriterna. Numret är festligt, men väldigt, väldigt dåligt.

19
Spanien
Pastora Soler
"Quédate conmigo"
Betyg: 3
Spanien bör inte ha något att göra med slutstriden, men det här är en värdig och faktiskt ganska innerlig och intensiv midtempoballad som Pastora Soler levererar med desperat pondus. Scenografin är dock helt intetsägande och numret för tråkigt för att lyfta låten.
ETIKETTER: Svenska låtskrivare

20
Tyskland
Roman Lob
"Standing still"
Betyg: 2
Ytterligare en blek powerballad som hade kunnat vara en av de mer misslyckade "Idol"-vinnarlåtarna från mitten av 00-talet. Roman Lob är visserligen charmig på ett lite kladdigt "Ladies night"-sätt när han får till den bekymrade rynkan mellan ögonbrynen, men för okarismatisk för att stå sig i konkurrensen.

21
Malta
Kurt Calleja: "This is the night"
Betyg: 3
En egentligen ganska slibbig strandraggardänga, som dock har ett enda farligt hemligt vapen: den bisarra fotglidardansen. Kurt Calleja och dansarna får en alldeles särskild stolt och överlägsen blick varje gång de trixar med fötterna i vad som bäst kan beskrivas som Triple & Touchs avlagda koreografi från cirka 1989.
ETIKETTER: Svenska låtskrivare

22
Makedonien
Kaliopi: "Crno i belo"
Betyg: 3
När den här makedonska divan brister ut i rivig halssång och de tunna distade gitarrerna kommer in efter dryga minuten är det så smaklöst att det faktiskt blir lite bra. Dessutom öppnar Kalliopi munnen som en anakonda och släpper lös ett avgrundsskri så gällt att Crystal Hall skälver i sina fundament.

23
Irland
Jedward: "Waterline"
Betyg: 4
Låten är inte lika rolig som förra årets "Lipstick", men Jedward är helt fantastiska i sina kroppsnära riddarrustningar. När de brister ut i ett gällt "awesome!", springer i okontrollerade cirklar, highfivear i luften, bildar hjärtan av sina händer och slutligen gör segergesten ståendes mitt i en fontän är det bara att kapitulera.
ETIKETTER: Svenska låtskrivare, Hannas favorit

24
Serbien
Željko Joksimović: "Nije ljubav stvar"
Betyg: 3
Den här sentimentala klassiska schlagern är förmodligen Loreens största hot. En perfekt avvägt touch balkanharmonik, en längtansfull stråkslinga, och så Joksimovićs intensiva svarta blick som extra krydda. Snyggt, europeiskt, sjunget med värme och extremt lättillgängligt.
ETIKETTER: Vinnarkandidat

25
Ukraina
Gaitana: "Be my guest"
Betyg: 4
Gaitana står i sin mockafransklänning och rosenkrans och vrålar fram den här skamlösa retroeurohousen som om det gällde livet. Scenshowen är årets festligaste, med kitschiga lufttrumpetare och animerade dansare på skärmar. Det är fullt ställ från första sekund och underbart neonfärgat.

26
Moldavien
Pasha Parfeny: "Lăutar"
Betyg: 1
Stompigt och tramsigt behöver inte alltid vara dåligt i Eurovision Song Contest-sammanhang, men det kräver viss finess att komma undan med grodhopp och umpa-umparytmer. Pasha Parfeny saknar finess. När dansarna ligger på golvet och låtsas vara gungbrädor är det liksom... nog.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.