Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-01 11:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/eurovision-song-contest-stalls-in-skjuts-till-2021/

Kultur

Eurovision song contest 2020 ställs in

00:35. "Vi såg så otroligt mycket fram emot att få representera Sverige med 'Move'", säger Sveriges representanter The Mamas till TT.

Årets Eurovision song contest i Rotterdam ställs in. I stället kommer tävlingen att hållas igen 2021.

– Väldigt olyckligt att en 64 år gammal tradition nu är bruten, säger Christer Björkman, Sveriges delegationschef i tävlingen, till DN. 

Årets Eurovision song contest, den 65:e i ordningen, var planerad att genomföras den 12–16 maj i Rotterdam. Men de senaste veckorna har den snabba spridningen av det nya coronaviruset, och de restriktioner som många länder i Europa har infört, lett till intensiva spekulationer om musiktävlingens framtid. 

Under onsdagseftermiddagen kom så beskedet att Eurovision song contest ställs in. I stället kommer tävlingen att hållas igen 2021, meddelar europeiska radio- och tv-unionen EBU i ett uttalande på Twitter. Där uppges samtidigt att beslutet tagits efter att arrangörerna de senaste veckorna diskuterat flera möjliga alternativ på lösningar.

Än pågår diskussioner om det blir Rotterdam eller någon annan stad som kommer att få arrangera tävlingen nästa år.  

EBU skriver i uttalandet att man är ”extremt ledsna” över att tävlingen inte kan genomföras, och riktar samtidigt ett stort stöd till alla medlemsbolag som arbetat med att förbereda tävlingen: ”Vi är lika förtvivlade som de att Eurovision song contest inte kan äga rum i maj, och vi vet att hela Eurovisionfamiljen världen över kommer att fortsätta sprida kärlek och stötta varandra i denna svåra tid”, skriver EBU.

– Beslutet är begripligt och korrekt, om än oerhört tråkigt. Hela världen stänger ju ner just nu, så det vore märkligt om man resonerade annorlunda från Eurovisions sida. Vi hade förstås alla önskat att läget i Europa och världen såg annorlunda ut, men det är bara att acceptera det här, säger Christer Björkman, chef för den svenska delegationen till DN.

Han framhåller att det är särskilt tråkigt för alla de 41 akter som nu inte får tävla. 

– Jag är förtvivlad för alla artisters skull, det känns fruktansvärt att de inte får komma till avslut, när de har kämpat så hårt. Alla vet hur svårt det är att vinna Melodifestivalen. Jag känner förstås extra mycket med The Mamas, som inte heller de kommer att få stå på Eurovisionscenen. Dessutom är det väldigt olyckligt att en 64 år gammal tradition nu är bruten.

Ingen av de uttagna artisterna som skulle ha tävlat i Rotterdam i år kommer att ges fribiljett till nästa års tävling. Detsamma gäller årets vinnare i svenska Melodifestivalen: Ashley Haynes, Dinah Yonas Manna och Loulou Lamotte i gruppen The Mamas.

I en skriftlig kommentar till DN berättar gruppen att man respekterar beslutet:

”Självklart är vi otroligt ledsna på det personliga planet att vi och vår låt inte får tävla i världens största musiktävling efter att ha vunnit den svenska uttagningen. Vi såg så otroligt mycket fram emot att få representera Sverige med ’Move’. Vi hoppas att folk fortsätter att lyssna på vår låt med budskapet att vi gemensamt kan flytta berg, något som känns extra relevant i dag då alla måste ta ansvar och göra det rätta.”

Trots att Christer Björkman förstår EBU:s resonemang, så säger han att det är trist att man inte kunde komma fram till en alternativ lösning för att genomföra årets tävling.

– Jag tror till exempel att det hade varit görbart om artisterna från respektive land fick uppträda via länk till exempel. Eller så hade man kunnat skjuta upp tävlingen i ett par månader, till hösten. Då hade The Mamas fått lov att tävla, säger Björkman.

Nu blir det inte så. Nästa år kommer svenska Melodifestivalen att hållas som vanligt, säger han – ”förutsatt att inget oförutsägbart händer”. Man kommer då att ta fram en ny vinnare.

Eurovision song contest är världens största sångtävling och när finalen genomfördes i Tel Aviv förra året sågs den av 182 miljoner tittare. Då vann artisten Duncan Laurence med låten ”Arcade”, vilket var Nederländernas första seger i tävlingen sedan 1975. 

I år blir första gången sedan starten 1956 som det inte hålls någon tävling. 

Läs mer: 

Hanna Fahl: Eurovision hade behövts mer än någonsin 

Möte om Eurovision song contests framtid hölls på tisdagen