Eurovisionvinnaren Netta Barzilai besöker Pridefestivalen - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Eurovisionvinnaren Netta Barzilai besöker Pride: ”Jag är en heterosexuell tjej med en ’gay story’”

Israeliska Eurovisionvinnaren Netta Barzilai besöker Sverige i samband med årets Europride. DN fick en pratstund med den 25-åriga artisten. 

Varför besöker du Sverige just nu?

– Jag ska uppträda under Allsång på Skansen och Clean Pride på Berns. Men främst kommer jag för att delta i Pride. Det är viktigt för mig att stödja hbtq-rörelsen genom att besöka så många pridefestivaler som möjligt. Jag ser mig själv lite som en heterosexuell tjej med en ”gay story”. 

 Hur då ”gay story”?

– Som ung blev jag väldigt mobbad. Jag var olik de andra barnen, och blev retad för att jag var tjock och underlig. Den resa jag har gjort påminner lite om att komma ut ur garderoben och acceptera vem man är. Folk har alltid sagt till mig att jag är konstig och borde bete mig annorlunda, men jag lyssnar aldrig. Även i vuxen ålder har folk försökt förändra mig.

På vilket sätt?

– De kan säga att jag inte borde bära så korta kjolar. Att jag inte borde sjunga som jag gör: ”Jaha, du vill bli popstjärna? Du låter inte som en popstjärna. Om du vill bli det måste du sluta göra de där konstiga ljuden.”

Ändå kacklade du på scen under Eurovision 2018 – och vann. 

– Ja, precis! Jag har alltid experimenterat på scen. Innan jag slog igenom spelade jag på undergroundklubbar. Ibland kunde jag gå upp på scen och äta pommes frites, eller gå fram till publiken och improvisera låtar.

Hur funkade det?

– Jag upptäckte att ju mer fritt jag betedde mig, desto mer omtyckt blev jag av publiken. Det har fått mig att förstå att jag måste fortsätta vara mig själv. Folk vill alltid placera människor i olika boxar, men alla borde få vara som de är utan att bli märkta som konstiga.  

Hur har ditt liv förändrats efter att du vann Eurovision?

– Mest av allt har jag förstått att jag är i en position där jag kan hjälpa unga killar och tjejer. Efter Eurovision kände jag att jag ville göra något positivt för alla de ungdomar som är i samma situation som jag var i som ung. Då hade jag ingen positiv förebild att titta mot. Någon som bekräftade mig och sa: ”Du är inte konstig.” En sådan person vill jag vara nu.

Hur känns det inför ditt besök i Sverige?

– Jag har aldrig varit i Sverige men jag har förstått att ni är ett väldigt utvecklat land med en fantastisk musikkultur. Jag är väldigt förväntansfull. Till alla som kommer och ska se mig spela kan jag även lova ett speciellt framförande av min låt ”Toy”. Ni kan förvänta er en överraskning.

Netta Barzilai uppträder på Allsång på skansen den 31 juli. Dagen efter, den 1 augusti, spelar hon på Berns. 

Läs mer: ”Eurovision har alltid varit samhällsmedvetet – på ett roligt sätt” 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.