Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 18:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/expert-om-asap-rocky-fallet-man-kan-inte-utga-fran-att-dokumentationen-ger-rattvis-bild/

Kultur

Expert om ASAP Rocky-fallet: ”Man kan inte utgå från att dokumentationen ger rättvis bild”

Sven-Erik Alhem menar sig ha förståelse för försvarets argumentation att det saknas flyktfara. Foto: Magnus Sandberg/Aftonbladet/TT

ASAP Rocky är fortsatt häktad misstänkt för misshandel. Ett upprop på internet som kräver att artisten friges har i skrivande stund över 360.000 underskrifter. 

– Det är alltid vanskligt med dokumentation som bara fångar små snuttar, säger tidigare chefsåklagare Sven-Erik Alhem, om videoklippen som publicerats offentligt.

Reaktionerna är starka och ryktesspridningen stor i fallet med artisten ASAP Rocky som frihetsberövats i Stockholm. 

Flera rappare har stöttat ASAP Rocky och krävt att han ska släppas fri. Enskilda artister har hotat med att bojkotta Sverige. 

I ett upprop på internet, som i skrivande stund samlat över 360.000 underskrifter, kräver man att artisten ska försättas på fri fot. I beskrivningen till uppropet ingår rykten om ”inhumana förhållanden” i häktet, något som tillbakavisats av Kriminalvården.

Läs mer: ASAP Rocky misstänkt för misshandel – detta har hänt 

Sedan i slutet av förra veckan sitter artisten och ytterligare två män från USA häktade, på sannolika skäl misstänkta för misshandel. 

Att människor som saknar hemvist i Sverige blir häktade för att det föreligger flyktfara tillhör inte ovanligheterna.

Sven-Erik Alhem, tidigare chefsåklagare och numera ordförande i Brottsofferjouren, har följt fallet på avstånd. Han säger till DN att de uppgifter som hittills förekommit i medierna inte ger någon exakt klarhet i vad som hänt. 

– Den videodokumentation som gjordes vid tillfället pekar i flera olika riktningar. I allmänhet är det alltid vanskligt med dokumentation som bara fångar små snuttar och inte ett helt skeende. Det gör att man inte kan utgå från att dokumentationen ger en rättvis bild, säger Sven-Erik Alhem.

I förra veckan motiverade tingsrätten häktningen med att det förelåg flyktfara, något som enligt Sven-Erik Alhem är vanligt förekommande.

– Att människor som saknar hemvist i Sverige blir häktade för att det föreligger flyktfara tillhör inte ovanligheterna. Man kan säga att ju allvarligare en brottsmisstanke är, desto större skäl finns det för häktning, säger han och fortsätter:

– Jag har dock förståelse för försvarets argumentation, att hans berömdhet och tydliga turnéschema gör att det saknas flyktfara. Det är en bedömningsfråga som inte är helt självklar. Det ska bedömas och det har både hovrätten och Högsta domstolen gjort innan de avslog försvarets överklagan, säger Sven-Erik Alhem. 

Jacob Lundström: Fallet ASAP Rocky visar att Sverige också kan framstå som skrämmande 

Kriminalvården dementerade på tisdagen rykten kring artistens situation i häktet. Amerikanska TMZ hade då, med hänvisning till källuppgifter, rapporterat att ASAP Rocky tvingades uppleva ”chockerande inhumana förhållanden”.

– Artikeln är inte överensstämmande. Häktet är precis nyrenoverat och på svenska häkten serveras frukost, lunch, middag enligt en varierad matsedel av svensk husmanskost, säger Fredrik Wallin, häkteschef på Kronobergshäktet.

Har ni nåtts av reaktioner även från USA?

– De undrar ju, eftersom det varit uppgifter i media. Vi svarar på de frågor som kommer om förhållandena på Kronobergshäktet. Men vi kan inte kommentera något som rör intagna specifikt. 

01:22. Hiphopstjärnan ASAP Rocky är misstänkt för misshandel – detta har hänt sedan slutet av juni.

Likt ASAP Rocky förnekar de andra två misstänkta männen brott. Även de överklagade tingsrättens häktningsbeslut till hovrätten, men fick avslag.

Högsta domstolen avslog också det överklagande som ASAP Rockys försvarare lämnade in. 

”Sett ur ett juridiskt perspektiv får utgången i HD betraktas som väntad”, skriver advokat Magnus Strömberg, som företräder den målsägande i ett sms till DN.

De misstänkta männens försvarare håller inte med.

– Vi delar inte domstolarnas bedömning att det föreligger en form av flyktfara. Häktningen är inte proportionerlig, säger advokat Ersin Aziman, som företräder en av männen.

Han är fortsatt ganska isolerad, trots att han inte har restriktioner.

Han berättar att hans klient efter frihetsberövandet fått besök av en representant från USA:s ambassad. Han vill inte kommentera påståendena som spridits om situationen i häktet.

– Rykten och det som sprids på internet vill jag inte kommentera. Men generellt är det ingen person som mår bra av att sitta inlåst. Bara det är tillräckligt allvarligt, säger Erin Aziman.

Läs mer: Kriminalvården dementerar ryktena om ASAP Rockys situation i häktet 

Advokat Elin Ternert, som företräder en annan av männen, berättar att hennes klient, precis som de andra, inte fått restriktioner under tiden i häktet.

– Men det är ändå tufft eftersom det på häktet är svårt att få tillstånd för besök när det gäller personer som inte bor i Sverige. Han är fortsatt ganska isolerad, trots att han inte har restriktioner, säger Elin Ternert.

Hennes klient fick besök av en representant från USA:s ambassad under tiden han var anhållen, det vill säga under de första 72 timmarna efter att han greps natten mot onsdag.

Elin Ternert menar att kontakten med ambassaden har upprättats enligt gängse rutiner.

– Jag är av uppfattningen att han fick tillgång till ambassaden så fort som det var möjligt under arbetstid, säger Elin Ternert.

Under tisdagen kom kritik från ASAP Rockys manager John Ehmann som hävdade att en amerikansk konsul först blivit nekad att träffa artisten. 

Managern kallade detta ett brott mot artikel 36 i Wienkonventionen. 

– Det är ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Vi är mycket bekymrade över detta, sa John Ehmann till Expressen. 

”Vi känner till gripandet av en amerikansk medborgare i Stockholm. Vi tar vårt ansvar att assistera amerikanska medborgare utomlands på allvar och vi följer aktivt utvecklingen”, skriver USA:s ambassad i ett uttalande till DN.

DN har sökt polisen och åklagarmyndigheten, som hittills inte kommenterat uppgifterna från ASAP Rockys företrädare. I lagtexten om underrättelseskyldighet står följande att läsa:

”Om en utlänning berövas friheten efter beslut av en myndighet, ska den som ansvarar för verkställigheten av beslutet på begäran av utlänningen utan dröjsmål underrätta hans eller hennes hemlands konsulat om frihetsberövandet och vidarebefordra meddelanden från honom eller henne till konsulatet.”

Den tidigare chefsåklagaren Sven-Erik Alhem vill i nuläget inte spekulera om utgången i fallet, men påpekar vikten av ”skyndsam handläggning”.

– Utgångspunkten är att han är häktad på sannolika skäl, en högre misstankegrad, men han ska fortfarande betraktas som oskyldig ända tills det finns en laga kraft vunnen dom, säger Sven-Erik Alhem.