Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-03 00:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/expressen-kultur-klandras-for-krankande-publicering/

Kultur

Expressen Kultur klandras för kränkande publicering

Expressens kulturchef Karin Olsson.
Expressens kulturchef Karin Olsson. Foto: Magnus Hallgren

Expressen klandras av Mediernas etiknämnd för en publicering där en författare riktade hård kritik mot regissören Gellert Tamas, efter att de två samarbetat kring en dokumentär. Tamas har ännu inte bestämt om han ska ta frågan vidare till domstol.

I april 2019 publicerade Expressens kultursida en text av en författare som skildrade sitt samarbete med Gellert Tamas, under rubriken ”Gellert Tamas kränkte mig och tog mitt arbete”. Texten hade tidigare publicerats på författarens Facebooksida, utan att Gellert Tamas namngavs, men när Expressen Kultur publicerade den var det med namn.

Tamas anmälde Expressen till Allmänhetens medieombudsman som lämnade ärendet vidare till Mediernas etiknämnd, som nu beslutat att klandra tidningen för att ha brutit mot god publicistisk sed. I beslutet står att Gellert Tamas ”har orsakats en oförsvarlig publicitetsskada”. Man menar bland annat att han borde ha erbjudits att bemöta anklagelserna samtidigt som artikeln publicerades, inte bara i efterhand.

Gellert Tamas bemötte senare författarens anklagelser i en artikel i Medievärlden, något som inte påverkat nämndens bedömning, enligt beslutet.

Journalisten och författaren Gellert Tamas:  

– Jag har ingen annan kommentar än att jag tycker fällningen talar för sig själv. Det finns inget mer att tillägga, säger han till DN.

Överväger du att ta ärendet vidare till domstol?

– Det här beskedet kom i dag så jag har inte tänkt på det, men det här befinner sig ju i det området att det nog också rent juridiskt närmar sig förtal. Jag får tänka till, men jag har inte tagit ställning i den frågan än. 

Ola Sigvardsson, Allmänhetens medieombudsman, MO, beskriver debattartikelns storlek och beskrivning av Gellert Tamas som en avgörande faktor.

– Det fanns här en väldigt omfattande och nedsättande beskrivning av Tamas – vilket ju naturligtvis är ett av skälen till fällningen. Ibland kan ett samtidigt bemötande läka en del av publicitetsskadan. Jag är tveksam till om det hade gjort det i det här fallet. Flera av påståendena om honom var mycket svåra att försvara sig mot, säger han till DN.  

Expressens kulturchef Karin Olsson säger till DN att tidningen respekterar, men beklagar beslutet från Mediernas etiknämnd.

– Jag tyckte att det var en rimlig publicering, och det tycker jag fortfarande att det är. Till och med en viktig publicering, säger Karin Olsson.

Varför anser du att den var viktig?

– Den ligger i linje med den nya öppenhet i debatten som finns om maktstrukturer och arbetsvillkor i kulturvärlden. Gellert Tamas erbjöds samma dag att skriva replik, vilket han avböjde. Jag tycker att författarens personliga, närmast litterära essä, berättade något viktigt kring svårigheter som kan rymmas i en konstnärlig process.

Gellert Tamas säger i dag att ”det här befinner sig ju i det området att det nog också rent juridiskt närmar sig förtal”. Vad säger du om det?

– Det står Gellert Tamas fritt att vidta vilka åtgärder han vill. Författaren berättar om hur hen känner sig förminskad, dåligt behandlad och får dåligt självförtroende i samarbete med Gellert Tamas. Det är knappast förtalsgrundande anklagelser enligt min mening.