Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Expressen stänger nätkommentarer

Expressen stänger möjligheten att kommentera artiklar i realtid i diskussionsforum på nätet. I stället ska inläggen förhandsmodereras och inte som i dagsläget tas bort i efterhand.

Tidningen vill få bättre kontroll över vad som skrivs och hoppas slippa rasistiska kommentarer och personangrepp, skriver chefredaktören Thomas Mattsson på sin blogg.

Mattsson och biträdande chefredaktören Per-Anders Broberg blir ansvariga utgivare för inläggen.

Thomas Mattsson säger till TT att han hoppas att den nya policyn ska leda till ökad öppenhet och att fler deltar med sina fulla identiteter.

– Nätet är moget för publiken, men publiken är inte mogen för nätet. Det är inget lätt beslut för en liberal tidning att säga att man under en tid ska begränsa folks möjlighet att uttrycka sig, men vi måste ta ett ansvar för att de som förekommer i våra artiklar inte ska utsättas för nedsättande kommentarer och att nätet inte blir ett forum för dold rasism.

– Det finns en liten grupp som använder de forum för som finns till att publicera personangrepp och rasistiska och olagliga formuleringar som strider mot den goda ton alla medier eftersträvar.

Expressens nya policy innebär att det under en tid blir färre artiklar som läsarna har möjlighet att kommentera. Och inläggen kommer att granskas innan de publiceras. Men enligt Mattsson har diskussionen om förhandsmoderering förts länge och han tror att fler medieföretag kommer att hänga på.

– Jag tror att alla som ser potentialen med internet tycker att det är ett misslyckande att man inte kan anförtro webbanvändarna att kommentera fritt eftersom det finns ett fåtal som missbrukar systemet. Flera främlingsfientliga debattörer har anklagat mig för censur och sagt att medier vill kväva debatten om integrationspolitiken, men det handlar om att efterleva lagarna. Det går att diskutera integrationspolitik utan personangrepp och rasistiska kommentarer.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.