Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 00:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/externa-ledamoter-deltar-i-presentationen-av-nobelprisen/

Kultur

Externa ledamöter deltar i presentationen av Nobelprisen

Dörren i Stora börssalen i Börshuset Foto: Henrik Montgomery/TT

På torsdag klockan 13.00 presenteras två Nobelpristagare i litteratur under nya former. Efter tillkännagivandet kommer tre ledamöter av den externa delen av Nobelkommittén att svara på frågor om prisen. En av dem är DN:s medarbetare Rebecka Kärde.

Mycket är ovanligt kring årets tillkännagivande av Nobelpriset i litteratur, som i år blir dubbelt eftersom fjolårets Nobelpris inte kunde delas ut. Men en sak förblir sig lik: klockan 13.00 öppnar ständige sekreteraren dörren i Stora börssalen.

Den nye ständige sekreteraren i Svenska Akademien heter Mats Malm. Han valdes in i sällskapet för mindre än ett år sedan och utsågs till ständig sekreterare den 26 april i år. Mats Malm kommer först att presentera pristagarna innan ett antal ledamöter i Nobelkommittén fortsätter med en presskonferens.

– Det jag kan säga är att jag kommer att presentera namn och korta motiveringar först på svenska och sedan på engelska. Sedan lämnar jag över till ett antal av ledamöterna i Nobelkommittén, som är betydligt utförligare och svarar på frågor, skriver Mats Malm i ett mejl till DN.

Anders Olsson, Per Wästberg och tre externa ledamöter i Nobelkommittén kommer att ge sin bild av pristagarna efter att Mats Malm har tillkännagivit prisen. Det framgår i en intervju med Anders Olsson på Svenska Akademiens sajt

Enligt Anders Olsson sker inga stora förändringar i prisets ceremoni som följd av det dubbla priset. ”Men detaljerna kring ceremonin är inte klara ännu.”

Vilka tre externa ledamöter som kommer att ha världens blickar på sig under torsdagens presskonferens är ännu inte känt. En av de externa ledamöter som kommer att delta i presentationen av pristagarna är DN:s medarbetare Rebecka Kärde.

Läs mer: Så har de nya Nobelpristagarna vaskats fram 

Läs mer: Hård dom utomlands mot Akademien: ”Årets två pris är befläckade”