Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 17:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/extremt-hedrande-att-fa-p-o-enquists-pris/

Kultur

”Extremt hedrande att få P O Enquists pris”

Amanda Svensson. Foto: Mark Earthy

Amanda Svensson, aktuell med romanen ”Ett system så magnifikt att det bländar”, är 2019 års mottagare av P O Enquists pris.  

”I sin nya roman skildrar Amanda Svensson med allvar och humor hur det finns system för galenskapen och galenskap i systemen. Det är ett vindlande verk som etablerar henne bland de stora berättarna med de egna rösterna”, lyder juryns motivering.

Grattis, Amanda! Hur känns det att få P O Enquists pris?

– Naturligtvis känns det jättekul. Jag beundrar P O Enquist, han är en av de största författarna vi har. Han har en väldigt egen röst och mycket humor, vilket inte så många har, så det är extremt hedrande att få just det här priset. 

Du är aktuell med romanen ”Ett system så magnifikt att det bländar”, hur har mottagandet varit?

– Det har varit gott! Jag tog ett väldigt stort steg i mitt författarskap och arbetade i fem år med boken. Mina tidigare böcker har jag hunnit tröttna en del på under skrivprocessen, men inte den här. Det kanske betyder att den ändå är ganska bra.

”Nu ligger den i min soffa, boken som knäckte min nacke och kreditvärdighet”, har du själv skrivit om din bok. Nu får du ändå lite pengar, vad ska du göra för dem?

– Hahaha! Jag läste nyligen om att när Harry Martinson fick Nobelpriset i litteratur så sa han: ”Jag ska betala mina skatter och skulder men det kommer ändå inte att räcka”. Lite så är det för mig också. Eller så köper jag mig ett skjul, kanske.