Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Få kulturförslag i vårpropositionen

Foto: Bertil Ericson/TT

Årets ekonomiska vårproposition för 2017 innehåller inga stora förslag på ändringar inom kulturområdet.

En av få förändringar är att regeringen vill skilja museet Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm från myndigheten Nationalmuseum från och med den 1 juli i år. Anledningen uppges vara "organisatoriska problem". Sammanslagningen var "en konstig lösning från början", enligt Tanja von Brünken, myndighetshandläggare för Nationalmuseum.

– 2015 fick stiftelsen ansvar för fastigheten så det har skett saker stegvis under flera år, säger hon.

Verksamheten kommer framöver att ingå i stiftelsen Prins Eugens Waldemarsudde och statsbidraget betalas från anslaget. Därför ökar också regeringen anslagen till "vissa museer" med 6 200 000 kronor. Det finansieras genom att man minskar anslaget till "centrala museer" med samma summa. Pengarna är inte nya, lösningen är bara ett sätt att dirigera om halva den del av anslaget på 12 405 00 som museet fortfarande ska få för i år.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.