Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 00:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/facebook-skapar-deep-fakes-for-att-bekampa-dem/

Kultur

Facebook skapar ”deep fakes” för att bekämpa dem

01:58. Tre saker som kan öka genomslaget för falska nyheter i framtiden.

”Deep fakes”, manipulerade videoklipp skapade med hjälp av AI-teknik, har skapat stor diskussion om vilken tilltro vi kan ha till rörliga bilder. Nu ska Facebook skapa egna ”deep fake”-klipp. Syftet? Att förbättra förmågan att upptäcka vad som förvanskats.

På torsdagen offentliggjorde Facebook projektet som går under namnet ”Deepfake detection challenge”, en öppen utmaning ägnad att öka kunskapen och förbättra metoderna för att upptäcka manipulerade videoklipp. Facebook finansierar skapandet av nya fejkade klipp, där anlitade skådespelare som godkänt medverkan kommer att medverka. Syftet är att skapa en större mängd data som ska ligga till grund för utmaningen.

För tävlingen, där Facebook uppges gå in med tio miljoner dollar, samarbetar man med flera andra organisationer, däribland med Microsoft och flera amerikanska universitet. Målet med tävlingen är enligt Facebook att stimulera skapandet av ett AI-system som kan avgöra om ett videoklipp har förvanskats, skriver CNN. Redan i dag finns metoder för att granska klipp, men eftersom tekniken drivs av utvecklingen kring artificiell intelligens blir den hela tiden mer sofistikerad – och även mer tillgänglig – något som gör arbetet med att avgöra äktheten i ett videoklipp svårare. 

Foto: Jenny Kane/AP

Tekniken med ”deep fakes” har väckt stor oro de senaste åren, och har, som DN:s Kristofer Ahlström uppmärksammade i en artikel i fjol, av vissa setts som en digital kapprustning i ett propagandakrig på nätet. Facebook har också tidigare blivit hårt kritiserat för att man inte tagit frågor om desinformation och spridandet av hat på större allvar. Bolaget uppgav på torsdagen att man kommer att fortsätta gå igenom vilka regler som ska gälla för spridandet av desinformation på plattformen, skriver CNN.