Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Facebook sprider olycka

Grafik: Stefan Rothmaier

En dryg miljon svenskar mår dåligt om de inte regelbundet är på Facebook. Lågutbildade, låginkomsttagare och kvinnor som använder Facebook är ofta mindre lyckliga och mindre nöjda. Det visar den första stora svenska studien av det sociala mediet.

– Facebook skapar ett omedvetet vanebeteende, säger Leif Denti, doktorand i psykologi vid Göteborgs universitet.

Hälften av den svenska befolkningen, 4,5 miljoner människor, använder Facebook. Drygt tre miljoner av dessa loggar in där varje dag. Facebookanvändandet sprider sig över världen och har på kort tid även blivit en stor del av många svenskars liv.

Men vad gör Mark Zuckerbergs skapelse med oss? Hur påverkar den oss? Det är vad Leif Denti tillsammans med kollegan Isak Barbopoulos och Ida Nilsson, kommunikationsstrateg vid reklambyrån Valentin&Byhr, velat ta reda på.

Sedan i somras har de med hjälp av elever vid högskolan i Skövde enkätintervjuat 1.000 svenska Facebookanvändare i åldrarna 14–74 år i den första stora studien som genomförts i landet. Resultatet har överraskat dem på flera sätt.

– Att var fjärde person säger att de mår dåligt om de inte får logga in på Facebook regelbundet, att de känner att de halkar efter, känns lite som ett uppvaknande, säger Ida Nilsson.

Svenska kvinnor tillbringar i genomsnitt 81 minuter varje dag på Facebook, mer än männen, som enligt undersökningen använder 64 minuter. Låginkomsttagare och lågutbildade hör också till dem som använder mer tid. Göteborgsstudien visar att många användare i dessa grupper, särskilt kvinnor, mår sämre ju mer tid de lägger på sin sida.

Denti och Nilsson vågar inte slå fast vad det beror på.

– Vi tror att det har att göra med att man jämför sig med andras profiler. Folk lägger gärna ut bilder på sig själva när de är glada, vilket skapar en illusion om lycka eftersom man inte ser personerna i det verkliga livet och när de inte är glada. Jämför man sig mer med andra mår man sämre och känner sig mindre lycklig, säger Denti och jämför det med modemagasinens omslagsbilder.

– Det är farligt att vistas på Facebook om man inte förhåller sig skeptisk till den information som man utsätts för, säger Denti.

En annan teori kring förhållandet Facebook och lycka är att det är fler mindre lyckliga personer som söker sig till nätverket. Den här relationen vill Nilsson och Denti utforska mer och det är redan bestämt att man ska fortsätta studien i två omgångar. En annan fråga som väntar på svar är varför män i betydligt högre grad än kvinnor lägger ut provocerande material.

De båda huvudpersonerna bakom undersökningen är själv hängivna användare och de medger att Facebook lätt blir ett beroende. Leif Denti har låtit installera en spärrfunktion i sin webbläsare, som gör att han bara kan gå in på sin Facebooksida under de sista tio minuterna av varje timme. Hur mycket tid Ida Nilsson avsätter varje dag vill hon inte berätta, men hon medger att ”det är alldeles för mycket”. Samtidigt betonar hon alla Facebooks kontaktskapande fördelar.

– Jag tror att vi är många som kan skriva under på att Facebook lätt blir ett beroende. Därför är det viktigt att vi verkligen inser hur mycket tid vi tillbringar här och funderar över frågan: Vad gör jag här egentligen? säger Nilsson.

Så är Facebook här för att stanna? Leif Denti är inte säker på det. Han pekar på att han för tio år sedan knappt hade hört talas om Google och då använde en sökmotor som hette Alta Vista.

– Vi har lärt oss att vara sociala på nätet och vi kommer att fortsätta att vara det, men om det är Facebook som erbjuder den möjligheten eller någon annan sajt, det vet jag inte, säger Denti.

Ida Nilsson påpekar att det finns andra nätverk och tror att Facebook kommer att förändras. Hon ser redan ett annorlunda beteende bland användarna.

– Folk blir mer medvetna. De publicerar inte vad som helst längre på Facebook. De har insett att det är väldigt många människor som kan se det, säger Nilsson.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.