Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Facebook tog bort bröstvårtsevenemang

Facebooks användarpolicy innehåller restriktioner för nakenhet.
Facebooks användarpolicy innehåller restriktioner för nakenhet. Foto: Janerik Henriksson / TT

”Är det ett hot att 10.000 människor vill göra en markering för jämlikhet?” Det är frågan som Malin Garptoft ställer sig i ett inlägg på sin Facebooksida efter att hennes evenemang ”Free the nipple” stängdes ner.

I Malin Garptofts Facebookevenemang ”Free the nipple” uppmanades över 10.000 användare att lägga upp bilder där de visar bröstvårtorna. Garptoft arbetar mycket med sexualitetsfrågor via sitt företag och via RFSU.

Datumet för eventet var 1 juli men när Malin Garptoft på torsdagen försökte logga in på Facebook var hennes konto blockerat. 24 timmar senare kunde hon återigen komma åt kontot – men evenemanget var borttaget.

”Om du tror att gå runt topless är min största kamp, har du fattat fel, men lika rättigheter för alla kön, vikten av att få bestämma över in egen kropp, att själv få avgöra när min kropp ska bli kopplat till sex, det är några av mina största kamper”, skrev Malin Garptoft på Facebooksidan efter händelsen.

Facebooks användarpolicy innehåller restriktioner för nakenhet. Bland annat tillåter man inte bilder av kvinnor som visar bröstvårtorna. Tidigare har Facebook också censurerat fotografier, bland annat av den svenske konstnären Anders Zorn.

Trots att sidan för Malin Garptofts evenemang ”Free the nipple” ännu inte innehöll några bilder på bara kvinnliga bröst, togs evenemanget bort.

– Det var ett initiativ som uppmanade till spridning av bilder. Själva spridningen hade inte startat. Facebook censurerade ett evenemang som handlar om censur, säger Malin Garptoft.

Ellenor Gustafsson från Stockholm var en av de personer som deltog i "Free the nipple". Tillsammans med sin vän Oskar Rydberg, gick hon till Tranebergsbron för att ta nya profilbilder med synliga bröstvårtor.

– När vi håller på och fotar stannar en civilpolis som berättade att människor hade larmat i tron om att vi skulle hoppa. När vi berättade vad det handlade om tyckte polisen att vi skulle köra på men inte just på bron. Poliserna var väldigt stöttande, vilket kändes jättekul, säger Ellenor Gustafsson.

Att män ska kunna lägga upp barbröstade bilder samtidigt som kvinnor inte tillåts att göra det, tycker Ellenor Gustafsson är fel. Många har lämnat positiva kommentarer om hennes nya profilbild. De få negativa kommentarerna hon har fått har kommit från hennes familj.

– Mina föräldrar säger att jag får göra precis vad jag vill eftersom jag är en vuxen människa men de tycker att jag ska skyla mina bröst. De förstår inte att det bara är normer som säger att jag som kvinna ska behöva göra det. Det är samma normer som gör att Facebook säger att vi kvinnor ska skyla brösten, säger Ellenor Gustafsson.

Malin Garptoft anser att Facebooks regler väldigt godtyckliga. Hon har flera gånger skrivit till bolaget och bett om svar på varför kvinnliga bröstvårtor inte får synas på sajten.

– Hade de varit konsekventa med censuren hade jag köpt den mer. Men deras moraliska värdegrund är godtycklig. Hur kan en bröstvårta vara ett hot när man hela tiden ser våldsamma videon samt rasistiska och homofoba sidor på Facebook?, frågar sig Malin Garptoft.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.