Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-16 21:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/fahl-pa-festival-hang-med-pa-melodifestivalgenrep-i-goteborg/

Kultur

Fahl på festival: Häng med på Melodifestivalgenrep i Göteborg

Jonas Gardell, stiko Per Larsson, Liamo, Mimi Werner, Margaret, Ida Redig och Samir & Viktor tävlar i deltävling 2 i Göteborg.
Jonas Gardell, stiko Per Larsson, Liamo, Mimi Werner, Margaret, Ida Redig och Samir & Viktor tävlar i deltävling 2 i Göteborg. Bild: Claudio Bresciani/TT

Dags för genrep inför deltävling 2 i Melodifestivalen. David Lindgren ska dansa poledance, Samir & Viktor ska försöka dansa synkroniserat och Jonas Gardell ska bilda körsångarformation. Hanna Fahl rapporterar direkt.

Hanna Fahl
Rätta artikel

Melodifestivalbloggen 2018. Okej hörrni! Dags för fredagsgenrep i Göteborg! Det ryktas om ännu fler förändringar i numren från i går, bland annat i Liamoos scenshow. (Margarets spolade toalett från repen i går – en glittertoa som måste vara den sämsta idén till ett Melodifestivalnummer genom tiderna, som nu strukits ur numret efter massiv ”skit-”-skämtkavalkad i medierna – har för övrigt nu lagts ut på Tradera, om någon är sugen, pengarna går till Djurens rätt. Haha, faktiskt skitbra pr-krishantering, Margaret-teamet!) David Lindgren ska dansa sin beryktade poledance och Petra Marklund ska göra veckans schlagercover. Jag rapporterar löpande under kvällen här, häng med!

Öppningsakt med strippstång.
Öppningsakt med strippstång. Foto: Claudio Bresciani/TT

Och – efter en kvarts försening på grund av tekniskt strul är vi IGÅNG! Strippstängerna står på scenen och David Lindgren visar inga tecken till att få ett akut utbrott av magsjuka på scenen utan snurrar så proffsigt, så proffsigt runt dem. Högst oklart vad det här öppningsnumret vill säga, dock? Det sjungs ”Stayin’ alive” och är mycket lättklätt på scenen, men... varför? Fattar ärligt talat ingenting, finns det någon poäng utom att David Lindgren ska få snurra lite kring en pinne? Ska det vara ”edgy”? Ska det vara ”sexigt”? Så många frågor. Så få svar. Nå, nu glömmer vi det tills vidare, för det är dags för...

Samir & Viktor har bytt kläder.
Samir & Viktor har bytt kläder. Foto: Claudio Bresciani/TT

...Samir & Viktor! Nya kläder på gossarna, de har trasiga jeans och vita skjortor och varsin jacka, och jag som var så förtjust i plyschträningsoverallerna de hade på repen i går? Hursomhelst, jag blir mer och mer säker på att de kommer att vinna den här deltävlingen. Ganska stort, till och med. Det här är faktiskt helt oemotståndligt hittigt, och – jag trodde aldrig jag skulle säga det här, men – de är faktiskt ganska bra på scenen?! Viktor kämpar något oerhört med koreografin, men det är mest charmigt.

Ida Redig genrepar.
Ida Redig genrepar. Foto: Claudio Bresciani/TT

Ida Redig näst ut. Hon är faktiskt svinbra i kväll. Gud vad hon sjunger! Fortfarande inte såld på själva numret, cd-draperiet och bandet osv, känns mest onödigt och lite... gammalt. Men Ida Redig är toppen, och låten verkligen en av mina favoriter hela det här året. (Ångrar lite att jag satte en snål 3:a på henne i mina betyg, borde ha varit en 4:a känner jag nu?) Heja Ida!

Jonas Gardell med körsångarformation.
Jonas Gardell med körsångarformation. Foto: Claudio Bresciani/TT

Jonas Gardells tur. Det här är verkligen fortfarande veckans mysterium, kan inte komma underfund med hur det här kommer att tas emot hemma i tv-sofforna? Scennärvaro har han, nästan pratar fram låtens första verser på sitt karaktäristiskt lite teatrala sätt. Och visst är det pampigt när kören formerar sig bakom honom på scenen. Det sticker ut, och så vidare. Men kan inte föreställa mig att kidsen kommer att gilla det här. Tar han sig vidare till andra omgången, kanske telefonrösterna kan tippa honom över till Andra chansen?

Margaret plus dansare.
Margaret plus dansare. Foto: Claudio Bresciani/TT

Margaret äntrar så scenen, efter ett kort inslag (”Sverigelådan”, där olika göteborgare tjötar lite om Göteborg). Och Margaret har spottat upp sig lite! Den famösa toaletten är som sagt borta, och det ser inte längre riktigt ut som att dansaren som ska vara hennes love interest är en obehaglig stalker som hon helst vill vifta bort. Jovars, det här kanske funkar hyfsat ändå, även om jag fortfarande får känslan av att hon bjuder in till cabanan med lillfingret.

Stiko Per Larsson med gitarr.
Stiko Per Larsson med gitarr. Foto: Claudio Bresciani/TT

Stiko Per Larsson gör sin grej. Och den är han ju duktig på! Verkar väldigt sympatisk och är trygg på en scen. Men ändå, i det här sammanhanget blir det mest toalettpaus, faktiskt. 

Mimi Werner flankerad av trummor.
Mimi Werner flankerad av trummor. Foto: Claudio Bresciani/TT

Mimi Werner näst sist ut (efter en inspelad sketch, ännu en Anna Book-”reklamfilm”, denna vecka för ”Mello fitness trainer”). Visst måste årets schlagerfärg vara orange? Mimi Werners nummer är orange, Margarets är orange, förra veckan var Renaida orange... Mimi Werner är superproffs på kameror, superproffs på att kännas liksom varm. Tycker låten är stark också, även om den här typen av P4-country verkligen inte är min grej. Pampigt eldregn i slutet också. Hmm, står nog fast vid att hon har häng på en Andra chansen-plats.

Liamoo sjunger ”Last breath”.
Liamoo sjunger ”Last breath”. Foto: Claudio Bresciani/TT

Liamoo så, sist i kväll! Och mnjo, de har fixat till numret lite grand tycker jag allt, bättre närbilder, lite mer kontakt med Liamoo. Bildstörningseffekterna är kvar, kanske är de lite nedtonade. Det är ändå så konstigt att den här låten liksom inte flyger, den är egentligen en av de starkaste i hela årets tävling – en toppen radiohit. Och Liamoo själv gör inget fel, han sjunger/rappar skitbra, är bra på scenen... Men det är nåt som inte funkar, det ser inte tillräckligt, hur ska jag förklara, lush ut? Nå, jag tror nog ändå det kommer att funka och han får sin finalplats, men som sagt – icke förvånad om Samir & Viktor vinner den här deltävlingen ganska stort.

Petra Marklund sjunger ”Tuff brud i lyxförpackning” som mellanakt.
Petra Marklund sjunger ”Tuff brud i lyxförpackning” som mellanakt. Foto: Claudio Bresciani/TT

Veckans cover-på-gammal-schlager är Petra Marklund som gör Lill-Babs ”Tuff brud i lyxförpackning” tillsammans med ett gäng mäktiga ”äldre” (well, allt är relativt, äldre än de sedvanliga schlagerdansarna!) kvinnliga dansare. Tycker fortfarande att detta är ett smart och rätt lyckat koncept, i all sin enkelhet – skamlös ”Så mycket bättre”-ripoff såklart, men trygg och rimlig mellanakt som känns väldigt public service och håller hög kvalitet. 

En förinspelad sketch med ”Veckans brott”-Camilla och -GW får vi också, brottet som tas upp är det faktum att Melodifestivalen stavade fel på sin egen logga på artistpresskonferensen i höstas – MELODYFESTIVALEN stod det. Småkul, men vääääldigt internt? Tror det är en försvinnande liten del av Sveriges befolkning, förutom vi som faktiskt var på presskonferensen, som noterade den där felstavningen, alltså...

Sammanfattning, då! Samir & Viktor känns självklara – det blir deras första direkt-till-final i så fall, de har fått ta vändan via Andra chansen två gånger tidigare. Och jo, jag står nog fast vid min tippning, jag tror Liamoo tar den andra finalplatsen. Kan bli på håret, dock. Sen är det rätt öppet faktiskt – förutom Stiko Per Larsson tror jag i princip alla de andra kan ha viss chans på Andra chansen! Mimi Werner och Margaret, skulle jag kanske säga med pistolen mot huvudet nu, men Jonas Gardell som jag tippar i morgondagens tidning har absolut också chans. Skulle inte ens bli jätteförvånad om det blev Ida Redig, det vore superkul.

Innehållet i övrigt är rätt zzz? Öppningsnumret är som sagt superkonstigt och random, förstår inte alls syftet bortom ”kul för David att få testa nåt nytt”, men det hade han väl kunnat göra på sin svensexa, liksom. Manuset tryggt och stabilt levererat av Lindgren, men inga skämt att tala om, ingen skärpa att tala om. Och Fab Freddie borde verkligen också fått manushjälp, nu glider han mest runt som en glittrande, visserligen ganska ljuvlig, kaftan, men återigen – vad är poängen? Mellanakten med Petra Marklund dock stabil och snygg!

Och därmed säger vi tack och hej från kvällens genrep – i morgon är det dags! Missa inte chatten med mig och Clas Svahn på dn.se, den drar igång klockan 19.40!