Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-19 04:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/fangslade-gui-minhai-tilldelas-arets-tucholskypris/

Kultur

Fängslade Gui Minhai tilldelas årets Tucholskypris

Gui Minhai har varit frihetsberövad i över fyra år. Foto: Anders Wiklund/TT

Författare och förläggaren Gui Minhai är sedan fyra år fängslad i Kina. Nu tilldelas han 2019 års Tucholskypris av yttrandefrihetsorganisationen Svenska PEN.

DN Text

Enligt motiveringen får Gui Minhai priset för hans outtröttliga arbete för det fria ordet, till stöd för hans frigivning och rätt att återuppta sin publicistiska verksamhet”, skriver Svenska PEN i ett pressmeddelande.

55-årige Gui Minhai greps av kinesiska myndigheter i samband med en resa som han gjorde till Thailand i oktober 2015. Han har sedan dess varit isolerad från omvärlden och Kinas agerande har fördömts världen över, bland annat av Svenska PEN som skriver: 

”De vagt formulerade anklagelserna mot honom utan några bevis, kränker inte bara hans yttrandefrihet utan även rättsstatens grundläggande principer”. 

 – Vi är väldigt glada att kunna ge priset till Gui Minhai, även om han på grund av sin fångenskap inte kan ta emot det själv. PEN kommer arbeta för hans fall till den dagen han släpps fri, säger Jesper Bengtsson, ordförande i Svenska PEN, i ett pressmeddelande.

Tucholskypriset till Gui Minhai delas ut under en ceremoni i Stockholm på Fängslade författares dag, den 15 november. Tidigare mottagare av priset är bland andra den turkiska författaren och människorättsaktivisten Asli Erdogan, ryske författaren och journalisten Arkadij Babtjenko och den iranska skribenten och juristen Nasrin Sotoudeh.

Läs mer

Björn Wiman: Fallet Gui Minhai borde angå oss alla

Erik Helmerson: Fyra år sedan Gui Minhai greps – glöm honom inte

Brittiska tv-myndigheten utreder påtvingat erkännande från Gui Minhai