Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 20:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/fantasirikt-debutalbum-av-umeduo/

Skivrecensioner

Fantasirikt debutalbum av UmeDuo

Karolina Öhman och Erika Öhman i Umeduo.
Karolina Öhman och Erika Öhman i Umeduo. Foto: Peter Nilsson, Ateljé Marie/Fotobruket 

Med cello och slagverk bjuder UmeDuo på en sydindiskt inspirerad klangvärld på debutalbumet ”Scrapes and Soundscapes”.

Mitt livs vådligaste uppdrag måste ha varit konserten med UmeDuo ombord på M/S Kungsö i vintras under full storm, då vattnet stod så högt att vi i publiken fick lyftas ombord av däcksmännen. Den sydindiskt inspirerade klangvärld av Jenny Hettne som cellisten Karolina Öhman och slagverkaren Erika Öhman då bjöd på går nu att avnjuta under betydligt lugnare omständigheter på detta fantasirika debutalbum. Här hörs också André Chinis dialoger - inspirerade av animatören Hayao Miyazaki, Ricardo Eiziriks imaginära kassettbandspelare, Esaias Järnegårds avtäckande av ett vinterlandskap, Leilei Tans meditationer och Ivo Nilssons sökande efter klangliga släktskap. Samt Farangis Nurulla-Khoja som utifrån en roman av Italo Calvino vill anbefalla överlevnad vid ”minsta tecken på liv”. 

Bästa spår: ”Se…” och ”Gina et Fio”

Läs fler texter av Martin Nyström till exempel om Carl Nielsens oemotståndliga kärlek till Danmark 

Ämnen i artikeln

Dagens skiva
Musik

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt