Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 00:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/fantasyboken-knackarbanketten-blir-arets-julkalender-pa-sveriges-radio/

Böcker

Fantasyboken ”Knäckarbanketten” blir årets julkalender på Sveriges Radio

Bild 1 av 2 Sara Bergmark Elfgren och Emil Maxén gör årets julkalender på Sveriges Radio
Foto: Mattias Ahlm
Bild 2 av 2

Sara Bergmark Elfgrens och Emil Maxéns barnbok ”Knäckarbanketten” skildrar en maktkamp mellan två hertigar under barocken. Nu blir deras berättelse Sveriges Radios julkalender i december.   

 Idén till deras bok föddes efter att illustratören Emil Maxén läst Peter Englunds ”Ofredsår” om trettioåriga kriget. Framför allt avsnittet om banketten i Nürnberg som avslutade det långvariga kriget blev en viktig inspirationskälla.

– Vi blev båda fascinerade av just banketten, som pågick i tre dagar och nätter, där hundratals rätter serverades varje dag, säger Sara Bergmark Elfgren, som är manusförfattare för radioversionen som sänds med start den 1 december i år. 

Deras berättelse är fokuserad på två oense hertigar, tillika tvillingbröder, som tillbringar dagarna med att försöka överglänsa varandra. En dag får den ena av dem idén att försöka bräcka sin bror för gott genom en ”knäckarbankett”, en tre dagar lång matfrossa. 

Mitt i dramat finns även hertigdottern Ottilia och den unge grisskötaren Amund. De blir båda indragna i dramat som utspelar sig under festligheterna på slottet. 

Vad är det som skiljer er radioversionen från er bok ”Knäckarbanketten”? 

– I vår kalender har hertigarna, som fyller år på julafton, förbjudit julen och infört hertigafton i stället. Barnen vi följer har aldrig hört talas om julen. Men de inser snart att den finns och blir nyfikna på vad det är, svarar Bergmark Elfgren. 

Julkalenderns illustratör Emil Maxén beskriver de utmaningar man ställs inför när man förvandlar en barnbok till tjugofyra radioavsnitt.

– Först trodde vi att vi skulle få lägga till karaktärer för att fylla ut berättelsen. Men det slutade med att vi snarare fick ta bort flera, säger Maxén och tillägger:

– När man gör en radioföljetong har man ett visst tidsspann att förhålla sig till. Och allt som man i vanliga fall skriver eller tecknar snabbt måste gestaltas med en egen röst eller eget ljud. 

Sara Bergmark Elfgren säger att radioformatet samtidigt tillåtit dem att ge boken ett nytt liv. Något som inte hade varit möjligt i en tv-serie:

– En tv-version hade blivit alldeles för dyrt. Vi hade ju bland annat behövt kostymer och specialeffekter för de olika mytologiska monstren som förekommer i boken. Därför är det häftigt att vi via radion ändå kan göra något så fantasieggande och storslaget som den här typen av berättelser är.

Vilka förhoppningar har ni inför premiären på er julkalender? 

– Att berättelsen blir omtyckt, svarar Emil Maxén snabbt. Men det vore kul om den också uppmuntrar lyssnarna att lära sig mer om historia och i synnerhet om barocken.