Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 15:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/fargglada-paraplyer-kaffekoppar-och-klassisk-musik-pa-arets-dn-konsert/

Kultur

Filharmonikerna fick molnen att skingras

DN:s sommarkonsert med Malena Ernman och Kungliga Filharmonikerna Foto: Alexander Mahmoud

Malena Ernman och Kungliga Filharmonikerna lockade omkring 22.000 besökare när DN:s årliga sommarkonsert gick av stapeln.

Ett klassiskt sommarregn häller ner över Stockholm precis innan årets DN-konsert drar igång, klockan två på söndagseftermiddagen. Ett hav av färgglada paraplyer täcker publiken som sitter med picknickkorgar och kaffekoppar på gräsmattan vid Sjöhistoriska museet på Gärdet. 

DN:s kulturchef Björn Wiman kliver upp på scenen och välkomnar publiken.

– Nu är det svensk sommar och DN-konsert, precis som det ska vara, säger han. Och jag kan glädja er med att det är blå himmel här bakom tältet, så sannolikt blåser det här regnovädret bort snart. 

Publiken applåderar optimistiskt, och kort därpå avtar regnet och molntäcket spricker upp. Temperaturen ligger på omkring 20 grader. 

Årets DN-konsert är den 44:e i ordningen. Traditionsenligt uppträder Kungliga filharmonikerna, ledd av dirigenten Alexander Hanson. Enligt planerna skulle Sven-Bertil Taube gästa som solist, men tvingades ställa in sin medverkan på grund av sjukdom. I stället ersätter operasångerskan Malena Ernman.

– Det är väldigt roligt att Malena Ernman kunde hoppa in med så kort varsel. Hon känns på flera sätt som en otroligt aktuell artist. Naturligtvis på grund av sin musikaliska talang men också genom hennes samhällsengagemang i klimatfrågan och flyktingfrågan. Hon är enligt mig en av vår tids mest angelägna artister, säger Björn Wiman.

Malena Ernman ersatte Sven-Bertil Taube. Foto: Alexander Mahmoud

På scen bjuds det i vanlig ordning på klassisk musik. Konserten öppnar med den ryska kompositören Dmitrij Sjostakovitjs ”Festuvertur” från 1954, och under de följande 90 minuterna hinner orkestern även tolka berömda tonsättare som Georg Friedrich Händel och svenska Lars-Erik Larsson. 

Strax efter konsertens slut står Stefan Forsberg, vd för Kungliga filharmonikerna samt chef över Konserthuset, med en bukett blommor och berättar om hur de planerat årets spelning.

– Framför allt har vi arbetat för att ha en jämställd repertoar. Kön ska inte spela någon roll. I år tolkade vi bland annat Melanie Bonis och Germaine Tailleferre, två jättefina kvinnliga tonsättare från tidigt 1900-tal. De har en plats i musikhistorien tillsammans med andra stora tonsättare som exempelvis Debussy, säger Stefan Forsberg och fortsätter:

– Det här evenemanget är underbart. Det är en manifestation på vad människor kan göra när man bestämmer sig för att göra gott. Det är den känslan vi vill sända ut och jag tycker verkligen att vi lyckas med det. 

Det håller även 74-åriga besökaren Eva Persson med om. 

– Som pensionär gillar man ju den här typen av evenemang, säger hon och skrattar. Jag brukar försöka komma varje år. Just i år lockades jag av Malena Ernman som jag tycker är fantastisk. Vädret skulle ju kunna vara lite bättre men jag har min regnjacka på mig och som tur är har det inte regnat alltför mycket. 

Utöver den stora konserten bjöd programmet även på musik med några av Konserthusets sommarmusiker. Dessutom samtalade Björn Wiman om Evert Taube med DN:s musikkritiker Martin Nyström – som är aktuell med ”Konsten att se långt”, en essäsamling om den ikoniska trubaduren.

Strax efter konserten tilltar vinden och det börjar återigen regna. Bakom scenen är det ändå glada miner.

– Det är ett tidlöst mänskligt behov att samlas och lyssna på en stor orkester på det här viset, säger Björn Wiman. Går man på stan inför konserten ser man alltid en ström av människor som rör sig mot Sjöhistoriska, oavsett väder. Förebilden för konserten är ju de stora utomhuskonserterna i Central Park, och det är roligt att DN kan anordna en liknande folkfest även här i Stockholm.

 

Inger Gleisner och Sense Larsson. Foto: Alexander Mahmoud

Inger Gleisner och Sense Larsson:

– Jag har kommit hit i många herrans år. Min son introducerade mig för evenemanget och sedan dess har jag försökt ta mig hit varje år, säger Inger Gleisner.

– Det är trevligt och avslappnade att sitta ute i det friska vädret och lyssna på den här härliga musiken, säger Sense Larsson.

Kerstin Wallin Lindholm med dottern Ingrid Forelius och barnbarnet Gusten. Foto: Alexander Mahmoud

Kerstin Wallin Lindholm med dottern Ingrid Forelius och barnbarnet Gusten.

– Det passar väldigt bra att komma hit med barn. Sedan lockar Malena Ernman, säger Ingrid Forelius.

– Ja, jag har tyckt om hennes musik sedan jag såg henne i musikalen ”Så som i himmelen”, säger Kerstin Wallin Lindholm.

Birgit Nordahl och Mourad Auadhi. Foto: Alexander Mahmoud

Birgit Nordahl och Mourad Auadhi.

– Det är en helt underbar miljö. Jag gillar att det är folkligt och fritt för alla, säger Birgit Nordahl.

– Jag har bara bott i Sverige i fyra år, så detta är min första gång här. Jag tycker det är väldigt fint här och ser fram emot att konserten ska börja, säger Mourad Auadhi.

Carlos Macarron och Cristina Ynzenga med sonen Alan. Foto: Alexander Mahmoud

Carlos Macarron och Cristina Ynzenga med sonen Alan.

– Vi har varit här en gång tidigare. Vi ville ta med lilla Alan så han får höra klassisk musik, säger Carlos Macarron.

– Tyvärr spelar jag själv inget instrument men jag är väldigt intresserad av musik. Nu hoppas vi bara på att regnet håller sig borta, säger Cristina Ynzenga.