Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Fejk och furu samsas på Möbelmässan

Trä har de senaste åren lanserats som framtidens förnybara byggmaterial. På årets Möbelmässa gör furun comeback som innematerial. Men vid sidan av äkta naturmaterial har även fejken sin plats.

Inredningsvärldens intresse för äkta material som trä, metall, glas och skinn har ökat. Det syns inte minst på årets trendutställning ”EN-AW 6082” på Stockholm furniture & light fair. Utställningens formgivare, arkitektstudion Halleroed, har ritat butiksinredningar åt bland andra Acne studios och Byredo och använder ofta trä i sina möbler och inredningar.

– Trä är ett favoritmaterial och furu är ett träslag som åldras vackert. I utställningen jobbar vi bland annat med stora trästammar, stockar i furu som är helt råa och färska från skogen och som vi har sågat till på ett speciellt sätt, säger Christian Halleröd. 

Utställningen kommer att fokusera mer på materialens känsla och egenskaper än formgivningen av dem. Men hand i hand med de senaste årens växande intresse för äkta material återupptäcks också hantverket som är förknippat med dem.

– Mycket av det fina hantverket från möbelfabriker har försvunnit från Sverige och nu inser många att det behövs. Det finns en efterfrågan på bättre möbler som håller längre, och som blir mer av en investering än en slit-och-släng-produkt, säger Christian Halleröd.

Vid sidan av trä kommer glas och aluminium ställas ut i ”EN-AW 6082”, som har fått sitt namn efter en extra hållfast aluminiumlegering. Men också fejkmaterial får en plats. Bland annat visas en fem meter lång ”djurfäll” av syntetmaterial, och med ett printat motiv av ett rådjurskid, samt en imitation av den exklusiva, ljusa Carraramarmorn Statuario venato. 

– Eftersom vi jobbar mycket med äkta material blir det spännande att ställa det i kontrast till det oäkta. Fejkmaterial är intressanta där det har uppstått brist på det äkta materialet, som till exempel den ljusa Carraramarmorn, eller där det äkta materialet kan upplevas som etiskt tveksamt. Man kan påminna sig om att plast först kom ut på marknaden för att imitera elfenben, säger Christian Halleröd.

När det gäller äkta trä råder som tur är ingen bristsituation i Sverige. Samarbetspartnern Svenskt Trä, ett intresseorgan för skogsindustrierna, hoppas rent av på en renässans för sportstugornas utskällda träpaneler: ”Väggpaneler i furu bidrar till en varm och modern känsla i inredningen”, skriver de i ett pressmeddelande, där de också framhäver furu som ett förnybart material med korta transportsträckor och ”hållbar” avverkning. 

Att sedan svenska skogar brukas så intensivt att de biologiskt sett har förvandlats till döda öknar är en annan historia.

Stockholm Furniture & Light Fair

Pågår den 6–10 februari på Stockholmsmässan i Älvsjö. Lördagen den 10 februari är även allmänheten välkommen. 

Paola Navone är guest of honor. Arkitekten, produktdesignern och inredaren Paola Navone från Italien har skapat ”Thammada” på Stockholmsmässans entrétorg. 

Designbaren Ratatouille Arena är en blandning av utställning och toppklassrestaurang. Lina Ahlin, kock på Agrikultur i Stockholm, står för menyn.

Stockholm Design & Architecture Talks erbjuder samtal om design och arkitektur med gäster som Paola Navone, Piet Hein Eek, India Mahdavi, Penda och Assemble. Årets tema är visionärt tänkande. 

Trendutställningen 2018/19: ”EN-AW 6082” görs av Halleroed, Christian och Ruxandra Halleröd. Utställningen görs i samarbete med Materialbiblioteket. 

Greenhouse – mässans avdelning för unga och oetablerade designer och designskolor, rymmer i år en utställning av formgivaren Nick Ross.

”Panorama” belyser hur arkitektur kan bidra till demokrati.

Editors' choice award delas ut i tre kategorier: Rising star, Bästa monter och Bästa produkt. 

Pop Up Store erbjuder utvalda designobjekt direkt på plats. I år drivs butiken av Soraya Forsberg och Lisa Karlsson bakom butiken uMe.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.