Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Fem biopics som orsakat uppståndelse – från ”Call girl” till ”Steve Jobs”

Other: Jukka Male/Nordisk film, Francois Duhamel/REX, Anders Ylander/GT/TT

”Ted – För kärlekens skull” är inte den första så kallade biopic, biografiska film, som rör upp känslor. DN Kultur listar tidigare tillfällen då valet av skådespelare, scener och gestaltningar av verkliga personer mött hård kritik.

Magnus Krepper som statsminister i ”Call Girl”.
Magnus Krepper som statsminister i ”Call Girl”. Foto: Jukka Male/Nordisk film

”Call girl” (2012)

Redan på förhand var Mikael Marcimains ”Call girl”, om den så kallade Geijer-affären på sjuttiotalet, omtalad för sitt porträtt av en statsminister som tydligt påminde om Olof Palme. Statsministern i ”Call girl”, spelad av Magnus Krepper, köper i den film som visades på bio sex av en minderårig.

Den så kallade ”hotellscenen” fick Olof Palmes änka Lisbeth Palme och parets söner att anmäla filmen till Justitiekanslern för förtal av avliden. ”Jag tycker att det är oacceptabelt att man sprider sådana här ogrundade rykten, att man framför anklagelser om grov brottslighet – att min far skulle ägnat sig åt pedofili och utnyttjande av en minderårig”, sade Mårten Palme då.

JK valde dock att inte utreda fallet. Istället klipptes filmen ner inför dvd-släppet och framtida visningar, efter en överenskommelse mellan filmteamet och familjen Palme. Mikael Marcimain menade att filmens statsminister förvisso var ”symbolisk” men att man valt att klippa om filmen av respekt för familjen.

Kate Winslet som den trofasta medarbetaren Joanna Hoffman med Michael Fassbender som Steve Jobs.
Kate Winslet som den trofasta medarbetaren Joanna Hoffman med Michael Fassbender som Steve Jobs. Foto: Francois Duhamel/REX

”Steve Jobs” (2015)

Danny Boyles film ”Steve Jobs”, om den bortgångne Apple-grundaren, gjorde de som stod nära verklighetens Steve Jobs upprörda. Apples vd Tim Cook kallade projektet ”opportunistiskt” och Jobs änka, Laurene Powell Jobs, hade enligt uppgift flera gånger försökt stoppa filmen på förhand.

”Steve Jobs” innehåller bland annat en historia om Steve Jobs initiala ovilja att erkänna och ta ansvar för sin dotter. Aaron Sorkin, som skrev manuset till filmen, sade sig förstå att de närstående var oroliga – men vidhöll att de borde se filmen innan de uttalade sig. 

Vera Vitali och Edda Magnason (som Monica Zetterlund).
Vera Vitali och Edda Magnason (som Monica Zetterlund). Foto: Anders Ylander/GT/TT

”Monica Z” (2013)

I filmen om Monica Zetterlund, ”Monica Z”, skildrades sångerskans pappa på ett felaktigt sätt. Det menade åtminstone dokumentärfilmaren Tom Alandh, som i en text i DN i samband med premiären kritiserade det surmulna och missunnsamma porträttet av Bengt Nilsson. ”Har man då rätt att vända ut och in på kostymen och ta ifrån en människa hans egenskaper och klä honom i andra, för dramaturgins skull? Som gör storyn bättre?”, skrev Alandh, och menade att pappan egentligen hade varit kärleksfull och glad för Monica Zetterlunds framgångar. Monica Zetterlunds syster, Margareta Nilsson, instämde i Tom Alandhs kritik.

Filmens producent, Lena Rehnberg, menade dock att filmen inte var någon dokumentär och att pappan i filmen snarare skulle tolkas som en symbol för den tidens pappor, för ”hela patriarkatet och jantelagen”. Filmens regissör Per Fly och manusförfattare Peter Birro hänvisade till sin konstnärliga frihet i frågan.

”Urban myths” (2017)

Ett avsnitt av den brittiska tv-serien ”Urban myths”, som iscensätter mytomspunna situationer och möten mellan kändisar, fick i början av förra året stor uppmärksamhet. ”Elizabeth, Michael and Marlon” handlade om Elizabeth Taylor, Michael Jackson och Marlon Brandos påstådda bilflykt från New York efter den 11 september 2001.

Förhandskritiken mot avsnittet, som uppstod efter att en trailer visats, handlade om att Michael Jackson porträtterades av en vit skådespelare – Joseph Fiennes. Den så kallade ”whitewashingen” försvarades av serieskaparna med att de ville ha en skådespelare som kunde ”frammana Michael Jacksons väsen”. Michael Jacksons dotter, Paris Jackson, skrev på Twitter: ”Det gör mig arg att se hur uppenbart avsiktligt de förolämpar inte bara min pappa, utan också min gudmor Liz [Elizabeth Taylor, reds anm]”.

Tv-kanalen Sky valde efter kritiken att inte visa avsnittet i fråga.

”Birth of the dragon” (2016)

Filmen om kampsportsstjärnan Bruce Lee, med Philip Ng i huvudrollen, fick kritik liknande den mot ”Urban myths”. I filmen förekom en fiktiv, vit, vän vid namn Steve McKee, spelad av Billy Magnussen – som enligt många tittare fick en så stor roll för att locka en vit publik till biograferna.

En i medierapporteringen ofta citerad kommentar på filmsajten Imdb sammanfattade det påstådda problemet med ”Birth of a dragon”: ”Den reducerar Bruce Lee till en biroll i hans egen berättelse, för att istället tvinga in en vit kille i huvudrollen. Asiatiska män får aldrig vara huvudroll, bara sidekick. Vita människor, skulle det döda er att sluta föra in er själva i allting?”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.