Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Fem exempel på vardagsströmning

1. Mukbang.
1. Mukbang.

Från ”Mukbang” till ”Lifecasting” - här är fem populära nättrender.

1. Mukbang. ”Mukbang” (från koreanskans ”muok-da” och ”bang song”, orden för ”äta” och ”sändning”) är en strömningstrend med ursprung i Sydkorea. I ofta timslånga, livesända videoklipp äter människor mat framför en webb­kamera. Ofta äter tittarna samtidigt eller ser sändningen som ett umgänge. Det rör sig inte sällan om stora mängder mat, många gånger snabbmat som friterad kyckling eller pizza. De som sänder kallas ”BJ:s”, broadcast jockeys. Till de kändaste hör Yang Soobin, BJ Benzz, och BJ Patoo.

2. Spelströmning. Till de största strömningstrenderna hör också datorspelandet. ”Gamers” sänder live när de spelar, främst från plattformen Twitch, och ofta med både spelet och spelarens ansikte i bild. Svenska Felix ”Pewdiepie” Kjellberg har länge ansetts vara störst av dem, men puttades nyligen ner från första­platsen på Forbes lista över världens mest inflytelserika gamers efter uppmärksammade antisemitiska och rasistiska kommentarer. Nu toppar hawaiianska skräckgamern Mark ”Markiplier” Fischbach listan.

3. Shoppingströmning. Många stora, i synnerhet kvinnliga, youtubare och strömmare har gjort handlandet till en konstform. I långa, vindlande videoklipp och liveströmmar visar de upp sina fynd, som ofta består av kläder och skönhetsprodukter. I Sverige ägnar sig exempelvis Therese Lindgren åt så kallade ”haul”-videor. En systertrend är ”unboxing”, där videomakaren filmar sig själv medan hen packar upp något nyinhandlat, oftast teknikrelaterat.

4. Sömnströmning. Om man kan liveströmma allt annat – varför inte visa upp sitt sovande? Under hashtaggen #sleepingsquad på plattformen YouNow har mängder av unga tagit för vana att placera en kamera intill sängen innan de går och lägger sig. Ibland lyssnar de på musik, ibland snarkar de, ibland föreställer bilden ett mobilupplyst ansikte och en scrollande hand. Trenden påstås ha skapats av YouNow-profilen Zach Clayton.

5. ”Lifecasting”. ”Lifecasting” eller ”lifestreaming” hade sin storhetstid kring slutet av 00-talet. Poängen var att tittaren fick följa en människa i hens vardag, genom plattformar som Justin.tv, Camstreams och Qik. I takt med att sociala medier som Instagram, Youtube och Snapchat populariserades blev de tidigare lifecasting-plattformarna mindre, men under 2016 lanserade spelströmningsplattformen Twitch en tjänst för vardagsströmning.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.