Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 22:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/fem-filmer-tavlar-om-publikens-guldbagge/

Kultur

Fem filmer tävlar om publikens Guldbagge

Bild 1 av 3 Tage Danielsson och Hasse Alfredson i filmen ”Hasse & Tage – En kärlekshistoria”
Foto: Triart
Bild 2 av 3 Malin Åkerman i ”En del av mitt hjärta”
Foto: Niklas Maupoix
Bild 3 av 3 Tuva Novotny som regisserat ”Britt-Marie var här”
Foto: Naina Helén Jåma/TT

Fem filmer tävlar om publikpriset på årets Guldbaggegala. De fem filmerna är de som setts av flest på bio i Sverige under 2019, och det är upp till svenska folket att rösta fram sin favorit bland de nominerade, skriver Svenska filminstitutet i ett pressmeddelande.

TT Text

Filmerna är Tuva Novotnys ”Britt-Marie var här”, musikalfilmen ”En del av mitt hjärta”, dokumentären ”Hasse & Tage – En kärlekshistoria” som Jane Magnusson regisserat, ”Jag kommer hem igen till jul” med Peter Jöback och ”Sune – Best man”.

Nytt för i år är att filmen som vinner publikpriset också får en Guldbagge, och inte bara ett omnämnande.

– Att priset från och med nu är en Guldbagge är ett sätt att än mer lyfta fram de publika biofilmerna, säger Christina Preisler Schedin, chef för avdelningen Film och samhälle på Filminstitutet, i ett pressmeddelande.

Tre finalister ska vaskas fram via en omröstning på nätet som pågår fram till den 10 januari. Därefter har svenska folket fram till den 15 januari på sig att rösta fram årets publikfavorit.

Vinnaren tillkännages under Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm den 20 januari.