Fem artister som har återuppstått digitalt - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Fem kulturpersonligheter som har återuppstått digitalt

Whitney Houston och John F Kennedy.
Whitney Houston och John F Kennedy. Foto: Johannes Eisele/AP, GL Archive/Alamy

Digital teknik möjliggör för artister, politiker och skådespelare att fortsätta karriären långt efter sin död. Sara Martinsson väljer ut fem minnesvärda exempel.

1. Frank Zappa

Med hjälp av aldrig tidigare visade bilder från 70-talet kommer Zappa återuppstå för en utlovad turné senare i år. På scen har den digitala kopian med sig delar av sitt gamla band, och ett gäng gästmusiker.

2. Maria Callas

Fyrtio år efter sin död turnerar operalegenden konserthus världen över. Hon har till och med uppträtt tillsammans med Roy Orbison, givetvis även han i digitalt återskapad form.

3. Paul Walker

Actionstjärnan avled i en bilolycka under en inspelningspaus från ”Fast and furious 7”. Produktionen färdigställde filmen tack vare avancerade datoranimationer, och gästinhopp från huvudrollsinnehavarens bröder.

4. Whitney Houston

Skulle ha uppträtt som hologram tillsammans med Christina Aguilera i tv-programmet The Voice, men efter att en inspelning av repetitionerna läckt ut valde hennes efterlevande att dra tillbaka hennes medverkan. Rykten har länge gått om en turné, som hittills inte blivit av.

5. John F Kennedy

Så sent som i fjol höll den avlidne presidenten, med hjälp av AI, det tal han skulle hållit i Dallas 1963. Återskapande av politiska personer är över huvud taget en särskilt känslig fråga. Hur ska vi kunna lita på vad våra politiker säger i framtiden, om de lika väl kan vara en datoranimation?

Läs mer: Artister fortsätter sina karriärer efter döden – tack vare teknologi 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.