Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 03:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/fem-latar-att-halla-koll-pa-i-tisdagens-semifinal-1/

Kultur

Fem låtar att hålla koll på i tisdagens semifinal 1

Grekisk-kanadensiska Katerine Duska repeterar i Tel Aviv. Foto: Thomas Hanses

En cypriotisk repris, ett portugisiskt performanceverk i broccoligrönt siden – och en grekisk Kate Bush. Hanna Fahl väljer fem låtar att hålla extra koll på i tisdagskvällens semifinal i Eurovision song contest (SVT kl 21.00).

Rätta artikel

1. Cypern. Tamta – ”Replay”

Förra årets succé – Cypern kom tvåa, bästa placeringen någonsin, med Eleni Foureiras heta ”Fuego” – har gett mersmak. Följaktligen har man anlitat samma koreograf och bett i princip samma låtskrivarteam skriva i princip samma låt igen (kongenialt nog döpt till ”Replay”). Tamta har en lite kyligare utstrålning men kompenserar med ett klassiskt klädryck på scenen.

4. Polen. Tulia – ”Pali się”

Den här polska indiefolkrockkvartetten sjunger på traditionellt sätt: öppet, rakt, unisont, klart och utan minsta tendens till vibrato, som kontrollerade skrik. Det fascinerande soundet lär bli en vattendelare, men personligen är jag ytterst förtjust. De är dessutom perfekt stylade (en tredjedel fe i folkdräkt, en tredjedel skräckhäxa, en tredjedel hjort).

12. Australien. Kate Miller-Heidke – ”Zero gravity”

Det är faktiskt lite synd att en så festlig scenidé – Kate Miller-Heidke och hennes två dansare svajar fram och tillbaka ovanpå jättelånga pinnar mot en rymdfond! – slösas bort på en så förfärlig låt. ”Zero gravity” är hejdlöst fånig kitschopera som får Malena Ernmans ”La voix” att framstå som Bob Dylan i jämförelse. Men som sagt: pinnsvajet är rasande kul tv!

15. Portugal. Conan Osíris – ”Telemóveis”

Nej, han har väl i ärlighetens namn, tyvärr, högst marginella chanser att ens gå vidare till final. Men Conan Osíris bisarra låt om mobiltelefoner är tisdagskvällens mest fascinerande experimentella stycke crossover-folktronika. En skev nästan yrselframkallande dansperformanceföreställning i broccoligrönt siden, med klagande sång och festligt lösskägg.

16. Grekland. Katerine Duska – ”Better love”

En av årets absolut bästa låtar. Grekisk-kanadensiska Katerine Duska påminner stundtals om Annie Lennox när hon sjunger, även om Duskas röst är mer elastisk och ibland snarare nästan närmar sig en excentrisk Kate Bush i falsetterna. Scenshowen verkar mycket lovande med pampigt högestetiserad fäktning, tyllvingar och rosa blomblad.

 

Läs mer:

Gruppen Hatari vill krascha Islands ekonomi med sång 

Hanna Fahl: Vi behöver Eurovision mer än någonsin 

Chatta med Fahl och Svahn