Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Fem saker du måste veta om Nobelpristagaren Kazuo Ishiguro

01:43. Under en presskonferens med nobelpristagaren i litteratur, Kazuo Ishiguro, på onsdagen frågade DN om hur han ställer sig till metoo-kampanjen.

Vad behöver man veta om årets Nobelpristagare i litteratur, brittiske Kazuo Ishiguro? DN:s Kristofer Ahlström listar de fem viktigaste punkterna.

1. Han är en genreflyktig författare

Ishiguro har skrivit böcker som rör sig inom flera olika uttryck. Den senaste romanen ”The buried giant” innehåller fantasyinslag medan ”Never let me go” närmar sig futuristisk science fiction med ett kloningstema. Samtidigt är hans mest kända verk, ”Återstoden av dagen”, tydlig socialrealism och klasskildring

Läs mer: Nobelpriset i litteratur till Kazuo Ishiguro

2. Han är en global författare

Kazuo Ishiguro föddes i Nagasaki bara nio år efter att staden atombombades under andra världskriget, men flyttade som femåring till England. Ett av de teman han utforskar i sin skönlitteratur är just den dubbla kulturella identiteten och känslan av att leva i väst men aldrig känna sig som helt och hållet del av det.

Björn Wiman om Kazuo Ishiguro: ”Ett slags Nobelprisets Kinderägg”

3. Han är en tidigare prisbelönad författare

Nobelpriset är inte den första litterära hedersbetygelsen för Ishiguro. Fem gånger om har Ishiguro nominerats till litteraturvärldens näst mest prestigefyllda utmärkelse, The Man Booker prize, och vann det även 1989 för ”Återstoden av dagen”.

Läs mer: DN:s recensioner av Kazuo Ishiguro

4. Han är en både läst och filmad författare

1993 års filmatisering av ”Återstoden av dagen” med Anthony Hopkins och Emma Thompson nominerades till åtta Oscars och brukar beskrivas som en mästerlig övning i balanserad återhållsamhet. ”Never let me go” filmades 2010 med Keira Knightley och Andrew Garfield .

5. Han är en ung författare

1983 publicerades han i tidskriften Grantas specialnummer ”Young British novelists” och är idag bara 62 år gammal. Han har bara skrivit sju romaner men även fem novellsamlingar och ett flertal tv- och filmmanus.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.