Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 07:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/fem-snabba-fakta-om-2019-ars-pristagare-peter-handke/

Kultur

Fem snabba fakta om 2019 års pristagare Peter Handke

Bild 1 av 2 Nobelpriset i litteratur 2019 har tilldelats Peter Handke.
Foto: Laura Stevens/TT
Bild 2 av 2
Foto: Jonas Lindkvist

Nobelpriset i litteratur för 2019 har tilldelats den österrikiske författaren Peter Handke. Men vem är han? DN:s Nicholas Wennö bjuder på ett svar i fem punkter.

Uppväxten och debuten. Peter Handke föddes den 6 december 1942 i Griffen, beläget i delstat Kärnten i dåvarande Nazityskland (nuvarande Österrike). Sedan 1991 är han bosatt i Chaville, utanför Paris. Studerade juridik i Graz innan han fick sitt litterära genombrott med pjäsen ”Publikskymfning” (1966). Tre år senare romandebuterade han med ”Dörrknackaren” (”Der Hausierer”). 

Litterär mångsysslare. Handke har skrivit både romaner, pjäser, dikter, essäer och filmmanus. Till hans mest kända verk hör ”Långsam hemkomst” (1979) som kretsar om geologen Sorger, andra verk är ”Målvaktens skräck vid straffspark” (1971), ”Den vänsterhänta kvinnan” (1978) och ”Vägen till Sainte-Victoire” (1982). I ”Berättelse om ett liv” skildrar han sin mammas självmord.  

Filmskaparen. Förutom att ha regisserat ”Den vänsterhänta kvinnan” (”Die linkshändige Frau”), som tävlade om Guldpalmen i Cannes 1978, var han medförfattare till Wim Wenders ”Himmel över Berlin”, som hade premiär 1987. 

Serbienkontroversen. Peter Handke väckte stark kontrovers i mitten av 1990-talet med en reseskildring (”Eine winterliche Reise zu den Flüssen Donau, Save, Morawa und Drina oder Gerechtigkeit für Serbien”, 1996) som framställer Serbien som ett offer i kriget på Balkan. Han var också en av de författare som 2004 undertecknade ett upprop till försvar för Slobodan Milosevic. 

Svenska Akademiens motivering. ”För ett inflytelserikt författarskap som med stor språkkonst har utforskat periferin och människans konkreta erfarenhet.”

Läs mer: De tilldelas Nobelprisen i litteratur.