Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Fichtelius: UR skulle raseras

Slå samman SVT och UR, skriver Eva Hamilton på DN Debatt. Det skulle vara ett hårt slag mot utbildningen, enligt UR:s vd Erik Fichtelius.

– Det skulle inte gynna vare sig studenter, elever eller folkbildningen. I själva verket går det här helt på tvärs med vad utredningen föreslår och vad andra remissinstanser har fört fram, säger Erik Fichtelius som inte kände till Eva Hamiltons debattartikel förrän den publicerades i DN på tisdagen.

Han frågar sig vad en sammanslagning ska leda till för förtjänster, om SVT skulle vara en division inom UR eller tvärtom. Han ser svaret i en historisk inställning från SVT-håll.

– SVT har alltid velat ta över, lägga ner eller ta hand om UR. Man kan organisera public service på olika sätt. I Sverige har vi valt att ha radio och utbildning i egna bolag, vilket har lett till en stark radio och ett världsunikt starkt utbildningsutbud, säger Erik Fichtelius.

Han menar att inom ett eget bolag har utbildningen kunnat bygga upp en pedagogisk kompetens. Han tror inte nödvändigtvis att det fokuset och kunnandet behöver försvinna med en sammanslagning, men varför riskera eller ”varför slå sönder något som redan fungerar”, som han uttrycker det.

Hamilton skriver att 45 till 60 miljoner kronor kan sparas?

– De siffrorna har jag inte sett. Det är möjligt att SVT skulle tjäna på det, men vi är ett litet och effektivt bolag. Vi har 4,75 procent av licensmedlen och står för 15 procent av utbudet plus att vi gör 400 timmar radio, säger Erik Fichtelius.

Du ser kort sagt inget positivt med en sammanslagning?

– Det här är ett försök i sista stund. Det har heller inte utretts. Jag tror att det skulle missgynna publiken, det vill säga studenter, elever och folkbildningen.  Vi har just gjort en undersökning som visar att 80 procent av alla lärare använder vårt material i undervisningen och det ökar framför allt bland yngre lärare. Det här skulle i praktiken rasera UR.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.