Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 11:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/10-sevarda-filmer-pa-30-arsjubilerande-stockholms-filmfestival/

Film

10 sevärda filmer på 30-årsjubilerande Stockholms filmfestival

Stockholms filmfestival blir 30 år och firar med 380 visningar under 12 ­dagar på 10 biosalonger. Dessutom är 50 ­regissörer på plats under festivalen. Filmfredag guidar till jubileumsupplagan av den stora filmfesten.

”Porträtt av en kvinna i brand” Foto: Stockholms filmfestival

1. ”Porträtt av en kvinna i brand”.

Regi: Céline Sciamma

Med: Adèle Haenel, Noémie Merlant m fl.

”Girlhood”-regissören Céline Sciamma är tillbaka med en supersensuell och färgstark kostymfilm. Å ena sidan ett klassiskt passionsdrama i Bretagne 1770, å andra sidan en subversiv kärlekshistoria mellan en kvinnlig porträttmålare och en ung adelsdam som helt och hållet genomsyras av en kvinnlig blick.

Läs intervju med Céline Sciamma från Cannes 

 

Willem Dafoe och Robert Pattinson i ”The lighthouse”. Foto: Eric Chakeen

2. ”The lighthouse” 

Regi: Robert Eggers

Med: Willem Dafoe, Robert Pattinson m fl.

Vindpinad skräckthriller i svartvitt där Robert Pattinson och Willem Dafoe spelar två skitiga, isolerade fyrvaktare som dricker sig till vansinne och börjar utmana varandra om makten över det magiska ljuset i fyrens topp. Myten om att döda sjömän besjälar måsar får en ny och skrämmande aktualitet.

 

”Atlantics” Foto: Cannes filmfestival

3. ”Atlantics” 

Regi: Mati Diop 

Med: Mame Bineta Sane, Abdou Balde m fl.

Formsäkert migrationsdrama med övernaturliga inslag som utspelar sig i dagens Dakar. En melankolisk skildring av kärlek, passion, längtan och sorg som utspelar sig mot en högaktuell politisk fond. Prisade Mati Diop vänder på blicken och berättar om döden havet utifrån de efterlämnades perspektiv.

Läs intervju med Mati Diop  

 

”Bait” Foto: Stockholms filmfestival

4. ”Bait”

Regi: Mark Jenkin 

Med: Edward Rowe, Mary Woodvine m fl.

Brittiske Mark Jenkin har höjts till skyarna för sitt expressionistiska melodrama om hur selfiesugna turistflockar håller på att förstöra hemlandskapet Cornwall. I centrum står två fiskarbröder som tvingats sälja sin pappas pittoreska stuga vid havet till Londonbor som drygar ut sin redan stinna kassa med Airbnb-inkomster.  

 

”The farewell” Foto: Stockholms filmfestival

5. ”The farewell” 

Regi: Lulu Wang

Med: Awkwafina, Tzi Ma m fl.

Varm men befriande osentimental dramakomedi om en ung kinesiskättad New York-tjej vars liv vänds upp och ner när hennes älskade farmor i Kina sägs ligga för döden. När familjen samlas hos den sjuka uppstår många drastiska och underhållande situationer som kretsar kring kulturkrockar och exilångest.

 

Melvil Poupaud (till höger) spelar en av huvudrollerna iFrançois Ozons ”Grâce à dieu”. Foto: © Jean-Claude Moireau

6. ”I Guds namn”

Regi: François Ozon

Med: Melvil Poupaud, Denis Ménochet m fl.

Gripande, mångfasetterat och durkdrivet dokudrama som kretsar kring Alexandre Guérin (Melvil Poupaud) och en handfull andra män som i sin ungdom utsattes för sexuella övergrepp av en präst inom katolska kyrkan. Filmen har blivit en het potatis i Frankrike.  

Läs intervju med François Ozon 

 

”Beanpole” Foto: Stockholms filmfestival

7. ”Beanpole” 

Regi: Kantemir Balagov

Med: Konstantin Balakirev, Andrej Bykov m fl.

Rysslands Oscarsbidrag är ett omtalat efterkrigsdrama med traumatiserade kvinnliga soldater som lider i skuggan av sina manliga kollegor. Den 28-åriga Kantemir Balagov vann regipriset i Un certain regard och har redan jämförts med mästaren Andrej Zvjagintsev.

 

”les miserables”

8. ”Les misérables”

Regi: Ladj Ly

Med: Damien Bonnard, Djibril Songa m fl.

Explosivt franskt och adrenalinstint socialt drama där en trio kvarterspoliser hamnar i djup konflikt med invånarna i förortskvarter utanför Paris. Den idealistiske nykomlingen Stephane försöker förgäves skapa fred mellan cyniska kollegor och eldfängda ungdomar. Frankrikes Oscarsbidrag.

 

Foto: Lifestyle pictures/Alamy Stock Photo

9. ”Knives out” 

Regi: Rian Johnson

Med: Jamie Lee Curtis, Toni Collettem fl.

Amerikanskt mordmysterium i form av en svart thrillerkomedi där en 85-årig krimförfattare hittats död på sitt gods. Festivalens mest stjärnspäckade rollista med Daniel Craig, Toni Collette, Christopher Plummer, Jamie Lee Curtis, Michael Shannon och Chris Evans. 

 

”The kingmaker”

10. ”The kingmaker” 

Regi: Lauren Greenfield

Med: Imelda Marcos.

”Perception är äkta, men inte sanningen”, förklarar den Imelda Marcos i ”Drottingen av Versailles”-regissörens nya dokumentär. ”The kingmaker” är ett häpnadsväckande porträtt av den före detta filippinska presidenthustrun som en gång hade mer än 1.000 par skor. 

Läs intervju med Noah Baumbach om öppningsfilmen ”Marriage story”